maandag 8 november 2010

#museumnacht transformeert in #idfa10

Allereerst mijn complimenten aan A. Heerlijk stukje over het nieuwe album van Jamiroquai. En inderdaad, Jamiroquai is Jamiroquai - niets meer, maar zeker ook niets minder.... Perfect album als achtergrondmuziek bij het schrijven van mijn nieuwe blogpostje.

Na Museumn8 afgelopen zaterdag staat alweer het volgende culturele event ongeduldig voor de poorten van de Amsterdamse stadsmuren te trappelen. Maar daarover later meer, eerst even terug naar afgelopen zaterdag. Wat een superavond was dat: mijn eerste keer Museumn8, en dit terwijl ik al bijna 7 jaar in deze stad woonde. Via-via konden wij op de gastenlijst bij het Amsterdams Historisch Museum, op de Nieuwezijds Voorburgwal. Eerst even rondgeneusd op de extreem interactieve expositie Man & Mode en vervolgens op de binnenplaats keihard gefeest. Veel jonge mensen, lekkere muziek en normale drankprijzen. Al met al een succesverhaal en zeker het herhalen waard.


Waar ik echter nog meer naar uitkijk is het losbarsten van de 23e editie van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) 17 tot en met 28 november 2010. Met ongeveer 280 documentaires is dit een van de grootse documentaire festivals ter wereld en voor mij het absolute culturele hoogtepunt van het jaar. De ondertitel van het festival luidt al jaren: 'De werkelijkheid verzin je niet', en dit zegt ook meteen alles. De bizarste verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen, een kleine greep:

  • Blood in the Mobile, over levensgevaarlijke mijnen in Afrika, waar mineralen worden gewonnen die dienen als belangrijk bestandsdeel van onze geliefde mobieltjes.
  • Marathon Boy, over een straatarm Indiaas jochie dat de beste marathonloper van de wereld moet worden.
  • Albino United, over een voetbalclub bestaande uit albino's - het hoofddoel is niet het winnen van wedstrijden maar het bestrijden van vooroordelen.
Zelf kijk ik erg uit naar een documentaire over het 'beste restaurant van de planeet' El Bulli. Een restaurant waar je moet meedoen aan een loting om te komen eten, een restaurant waar een menu uit 35 gangen bestaat en een restaurant waar een gerecht als 'bevroren Parmazaanse lucht met granen' al tot de klassiekers behoort. Dat wordt twee uur smullen...


El Bulli dish via blogs.guardian.co.uk

Twee kleine 'nadeeltjes' van het IDFA; (1) Er is zoveel keuze dat je eigenlijk wel naar elke docu wilt gaan en (2) de kaartverkoop gaat als een tierenlier. Dus ga als een malle naar www.idfa.nl, zoek een paar films uit, maakt een MyIDFA account aan en boek vandaag online je kaarten.

Heb jullie trouwens al de trailer van IDFA 2010 gezien? Check hem hier, heel cool....

L.

**UPDATE**
L. heeft kaartjes voor:

  • The Inside Job
  • El Bulli (+ A.)
  • Love Etc.
  • Hoffenheim
  • How TV messes with your head
  • Armadillo (+ A.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten