zaterdag 13 november 2010

Appels en peren

Het is weer tijd voor wild, stoofpeertjes en warme choco's. Pompoen kleurt verscheidene menu's, kruidnagels worden in hazen geduwd en de eerste kerstrecepten passeren de revue. Even tussen ons: ik heb nu al een soort 'man man man wat heb ik veel gegeten' gevoel, door alle (eet)afspraken en gezelligheidsdiners die de laatste december weken gaan vullen.

Als liefhebber van culinaria, is het koken, proeven en serveren meer aan mij besteed dan het eten. Mits het thuis is. Ook ben ik fervent na-tafeler. Muziek en knetterend haardvuur op de achtergrond, wellicht een stukje kaas onder vakkundige begeleiding van een goede port, daarbij goed gezelschap en mijn avond is compleet.

Thuis werd veel seizoensgebonden gekookt. Oud-Hollandsche stoofpeertjes deden mij al vroeg in de middag watertanden, witlof ham-kaas (niet met plakken kaas, maar met bechamel) en houtduif streelden de tong. Ten tijde van mijn eerste betaalde keuken functie was ik 15, mijn chef 60. Encyclopedisch onderlegd qua smaak- en productkennis en een klassieke kookstijl. Het was bikkelen, oui chef tot het bittere eind. Mijn eerste ervaring met strudel heb ik hier opgedaan. Een klassieker, van origine een gerecht voor armeluis tegenwoordig een verfijnd stukje cultuur. Uren heb ik staan zwoegen.
Men neme: een deegrecept. Simpeler dan bloem, wat zonnebloemolie, zout, water en een scheutje azijn wordt het niet. Uitrollen. Op een grote doek, flink gebloemt (of geruit haha) om plakken te voorkomen. Na een enige tijd kun je niet meer rollen en zul je moeten gaan uit(t)rekken met de hand. Ik kan je verzekeren, na 2 á 3 uur steeds scheuren in het deeg en opnieuw beginnen ben je er goed klaar mee. Oui chef, ik doe het nog een keer. Hiernaast het enige goede resultaat. Je kan de krant door het deeg lezen.

Als het eindelijk lukt is het appeltje eitje. Vulling erin, dun gesneden appels, rozijn, wat nootjes (mijn voorkeur gaat uit naar amandel of walnoot), heel fijn broodkruim van witbrood, boter, suiker en kaneel. In een strook leggen en dan de truc: niet proberen het deeg van het doek te trekken. Gewoon het doek voorzichtig om de vulling rollen, zodat dezeaan de vulling blijft kleven. Het eerste stukje is tricky, daarna gaat het vanzelf. Dichtvouwen, oven in en afbakken.

Het resultaat moet een gelaagde buitenkant zijn die knisperend breekt wanneer je vork er doorheen klieft. Ik daag je uit. Neem een gure zondag, openhaard aan en een hoop geduld. En wee je gebeente als je brokkeldeeg, soezenbeslag (echt een keer tegengekomen) of bladerdeeg gebruikt. NB: In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

A.

vrijdag 12 november 2010

De levensloop van je oplader

Niemand kan ontkennen dat het tegenwoordig simpelweg 'hip' is om tenminste enigszins milieubewust door het leven te gaan. Zelf gebruik ik mijn boodschappentas van eco-jute, koop en kook ik zoveel mogelijk biologisch en doe ik aan spaarlampen en licht-uit-doen-als-je-niet-in-die-ruimte-bent. Kortom, duurzaamheid is een bewuste rol in mijn leven gaan spelen.

Maar over sommige dingen had ik nog niet nagedacht. En nu ik juist verhuisd ben en letterlijk met kluwen van telefoonopladers, iPod-oortjes en computerdraden in mijn handen heb gestaan, heeft het volgende filmpje van de 'Electronic Takeback Coalition' me serieus aan het denken gezet!

Oh, mocht je volledig kak aan het milieu hebben; het filmpje is ook door de graphics de moeite waard :)


Vraag je je nu af wat te doen, met al dat oude spul, dat je nog op duistere plekken heb weggestopt, kijk dan even op de site van de 'ETC'

Cheers,

M.

Cool Book Alert . Hembakat är bäst

LJ begon gister een rubriekje met fijne blogjes; onder de naam 'Cool Book Alert' start ik hierbij de sectie die de fijne boekjes onder de loep neemt...

'Hembakat är bäst' van Carl Kleiner staat momenteel zeer hoog op mijn lijstje. Een compleet nieuwe kijk op het traditionele kookboek. De inventiviteit van de schrijver van dit boek, dat thuis koken predikt, is het best met een aantal platen weer te geven.

Ik kan niet wachten tot ik het hele boek een keer in mijn handen heb! Geweldig, hoe het suiker en het zout zijn gepresenteerd en hoe vloeibare bestanddelen worden uitgesmeerd en samen met de andere ingrediënten een adembenemend schouwspel vormen.

Één leuk feitje: Kleiner heeft dit boek gemaakt in opdracht van onze grote Zweedse meubelvriend IKEA. Goed werk, hoor. Maar dat levert meteen een praktisch probleem op, want ondanks de wereldwijde positieve reacties op de look van het boek, is het voor het moment slechts in Zweden verkrijgbaar. Een goede reden om weer eens die kant uit te gaan...

M.

donderdag 11 november 2010

Cool Blog Alert: My Parents are awesome, and yours....

Vandaag de eerste post in een nieuwe rubriek hier op Coole Soep, de 'Cool Blog Alert'. In deze rubriek bespreken we interessante, vette of gewoon supercoole blogs die we zijn tegengekomen op het Internet.
My Parents Were Awesome is het eerste blog dat de spits afbijt.


De hipsters onder ons hebben ze al maanden, zo niet jaren: coole Iphone apps die het mogelijk maken om oh-zo-boring normale digitale foto om te toveren in een retro versie. Zo zijn er bijvoorbeeld Polarize of ShakeItPhoto die je foto veranderen in ouderwetse polaroid afdruk. Daarnaast heb je nog appjes die je Iphone fototoestel veranderen in een camera met een fotorolletje. Met het Hipstamatic heb je zelfs de optie om van lens of rolletje te switchen (zie rechts). Nog meer vette Iphone foto apps, zie hier. Het enige wat nu nog mist is de daadwerkelijke content op de foto, die is natuurlijk niet echt retro.


Dus geen zin in nostalgische verkleedpartijen of heb je simpelweg geen Iphone in je bezit (zoals ondergetekende) dan biedt het blog 'My Parents Were Awesome' oplossing. Op dit blog kan je rustig heen-en-weer bladeren in retro foto's van andermans ouders, gepost door de kinderen. Het is heerlijk om te zien hoe mensen vroeger gekleed waren, en nog het is nog interessanter om te zien hoe sommige trends altijd maar terugkomen: piloten zonnebril, snor & baard, geruit houthakkers overhemd en baseball jackets - allemaal hip nu, maar blijkbaar ook decennia geleden.







Dus kijk gerust even rond en post als je durft ook een foto van je eigen ouders,
Zullen ze leuk vinden...

L.

woensdag 10 november 2010

Social Media? HELP!

Social Media. Je wordt er mee doodgeworpen. Iedereen lijkt een vinger in de pap te willen hebben in deze florerende markt. Het gaat allemaal behoorlijk snel en ik ben er van overtuigd dat het ook zeker kan helpen. Persoonlijk, maar ook zakelijk. Er is alleen één keuze die gemaakt moet worden: je doet het wel of je doet het niet.

Wanneer je de stap waagt om Social Media te gaan gebruiken is het aan te raden er volle bak voor te gaan. Kies er een paar uit die goed bij elkaar passen en op elkaar aansluiten, zodat je een totaalbeeld kan creëren. Een kleine greep uit de mogelijkheden staat hiernaast. Ik zeg bewust een greep, want op het moment dat je dit leest is de volgende alweer online.

Inmiddels wordt Social Media een lifestyle. Vraag is echter steeds meer: hoe social is het? In de trein, tram, bus, metro, kroeg, club, restaurant, park, auto, op het strand, kantoor, fiets, slaapkamer, noem maar op, is het inmiddels een herkenbaar beeld: mensen met mobiel in de hand die even een update plaatsen en vrienden checken. Hoe social is het dus als je zelfs in fysiek samenzijn continue online bent. De kwantiteit van vriendschappen schiet omhoog. Tegelijkertijd kan het wel eens zo zijn dat de kwaliteit achteruit holt.

De online wereld zou de online wereld niet zijn als ook hier alweer een oplossing voor is: bundelen. Websites als HootSuite en applicaties als het vrij nieuwe Inbox2 zorgen ervoor dat je met een paar handelingen overal update en zelfs updates kan plannen. Lekker, kun je toch even een bericht online gooien, terwijl je midden in de jungle aan het hiken bent.

We zijn inmiddels aanbeland in het tijdperk van Social Media 2.0, waarin zelfs cursussen over het onderwerp worden gegeven en professoren promoveren met behulp van social media. Hele boekwerken verschijnen en prisma's per categorie worden ontworpen en de wereld in geslingerd. Ook bedrijven worden niet vergeten en The Social Media Landscape, een soort cheat sheet voor bedrijven zonder whizz kids, vindt naar verluid gretig aftrek.

Ik zou nog een paar pagina's vol kunnen kletsen over het fenomeen, we hebben de helft nog niet gehad, maar dat wordt teveel. Kijk zelf eens rond, ik zal er af en toe een paar uitpikken en bespreken. Check je online.

A.

dinsdag 9 november 2010

Swiss Army Blanket


Centraal-Europees gelegen besloot de Zwitserse overheid aan het begin van de 20e eeuw een grote hoeveelheid wollen dekens te laten maken met het oog op mogelijke inmenging in op hand staande oorlogen. De dekens zouden zowel militairen als burgers kunnen beschermen tegen de extreme temperaturen in de Alpen. De oorlogen kwamen er, maar Zwitserland wist zich daar op wonderbaarlijke wijze 'buiten' te houden... En de de zogenaamd 'Swiss Army Blankets' werden nooit in de praktijk  gebruikt. 

De dekens werden tot eind jaren '60 van de vorige eeuw 
geproduceerd en in grote getalen gestald in de grotten van de 
bergketen. Vanaf het moment dat de productie is gestaakt wordt 
er zo nu en dan een gelimiteerd aantal dekens vrijgeven voor de markt. Wat mij behalve het ruige imago vooral aanspreekt is het feit dat niet alle producten gelijk zijn. Zo zal is de kleur rood - van de Zwitserse vlag - de ene keer minder sterk dan de andere keer en zijn op ieder afzonderlijk deken de initialen van de maker en het jaar van herkomst te vinden. 

Ik was de dekens de afgelopen periode vrij vaak op het internet tegengekomen; in alle vormen ook. Maar vorige week liep ik er zelf tegenaan. Bij nukuhiva aan de Haarlemmerstraat om precies te zijn. Ze hebben daar een kleine, maar complete collectie van schitterende laptoptassen, iPhone-hoesjes, kussens en meer aanverwante producten. Zeker even binnenlopen dus! 

maandag 8 november 2010

Coolesoep Redactievergadering @ Cafe Brecht

Het is weer zover; de vergadering van de Coole Soep redactie @ Cafe Brecht
Super cafetje in (Berlijnse) huiskamerstijl op de Weteringschans 157. 

Cafe Brecht, Amsterdam

Puntjes op de agenda van 8/11/2010:

  1. Marketing
  2. Onderwerpen
  3. Lay-out
Fijne avond,

L, A, M

#museumnacht transformeert in #idfa10

Allereerst mijn complimenten aan A. Heerlijk stukje over het nieuwe album van Jamiroquai. En inderdaad, Jamiroquai is Jamiroquai - niets meer, maar zeker ook niets minder.... Perfect album als achtergrondmuziek bij het schrijven van mijn nieuwe blogpostje.

Na Museumn8 afgelopen zaterdag staat alweer het volgende culturele event ongeduldig voor de poorten van de Amsterdamse stadsmuren te trappelen. Maar daarover later meer, eerst even terug naar afgelopen zaterdag. Wat een superavond was dat: mijn eerste keer Museumn8, en dit terwijl ik al bijna 7 jaar in deze stad woonde. Via-via konden wij op de gastenlijst bij het Amsterdams Historisch Museum, op de Nieuwezijds Voorburgwal. Eerst even rondgeneusd op de extreem interactieve expositie Man & Mode en vervolgens op de binnenplaats keihard gefeest. Veel jonge mensen, lekkere muziek en normale drankprijzen. Al met al een succesverhaal en zeker het herhalen waard.


Waar ik echter nog meer naar uitkijk is het losbarsten van de 23e editie van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) 17 tot en met 28 november 2010. Met ongeveer 280 documentaires is dit een van de grootse documentaire festivals ter wereld en voor mij het absolute culturele hoogtepunt van het jaar. De ondertitel van het festival luidt al jaren: 'De werkelijkheid verzin je niet', en dit zegt ook meteen alles. De bizarste verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen, een kleine greep:

  • Blood in the Mobile, over levensgevaarlijke mijnen in Afrika, waar mineralen worden gewonnen die dienen als belangrijk bestandsdeel van onze geliefde mobieltjes.
  • Marathon Boy, over een straatarm Indiaas jochie dat de beste marathonloper van de wereld moet worden.
  • Albino United, over een voetbalclub bestaande uit albino's - het hoofddoel is niet het winnen van wedstrijden maar het bestrijden van vooroordelen.
Zelf kijk ik erg uit naar een documentaire over het 'beste restaurant van de planeet' El Bulli. Een restaurant waar je moet meedoen aan een loting om te komen eten, een restaurant waar een menu uit 35 gangen bestaat en een restaurant waar een gerecht als 'bevroren Parmazaanse lucht met granen' al tot de klassiekers behoort. Dat wordt twee uur smullen...


El Bulli dish via blogs.guardian.co.uk

Twee kleine 'nadeeltjes' van het IDFA; (1) Er is zoveel keuze dat je eigenlijk wel naar elke docu wilt gaan en (2) de kaartverkoop gaat als een tierenlier. Dus ga als een malle naar www.idfa.nl, zoek een paar films uit, maakt een MyIDFA account aan en boek vandaag online je kaarten.

Heb jullie trouwens al de trailer van IDFA 2010 gezien? Check hem hier, heel cool....

L.

**UPDATE**
L. heeft kaartjes voor:

  • The Inside Job
  • El Bulli (+ A.)
  • Love Etc.
  • Hoffenheim
  • How TV messes with your head
  • Armadillo (+ A.)

Flyers Museumnacht 2010: Amsterdam Historisch Museum

Afgelopen zaterdagavond hebben A. en ik het Amsterdam Historisch Museum bezocht in het kader van de Museumn8. Was een hele vette avond, maar hier later meer over. Voor nu, check deze vette flyer gemaakt door kunstenaar Piet Parra en 'gejat' van adam.ahm.nl

Piet Parra flyer voor ADM, 2010