vrijdag 3 december 2010

Plus 3 * Min 3 * koffie verkeerd @ Amsterdam


Een licht culinair postje, want de afgelopen weken heb ik me weer heerlijk kunnen verkneukelen, maar ook kunnen ergeren aan de aan mij voorgeschotelde koffie's verkeerd. Daarom gooi ik er maar even twee lijstjes in. Één met de minst goede koffietjes en een lijstje met de beste hier in Amsterdam.

Als we het over 'koffie verkeerd' hebben, gaat het natuurlijk om de koffievariant waarbij er meer melk dan koffie wordt gebruikt. Gezien het feit dat de meeste koffiehuizen tegenwoordig met espressomachines werken gaat het in de meeste van ondergenoemde koppen om 'caffe latte', de Italiaanse variant met een laag geschuimd melk.

We beginnen met de negatievelingen...

Min 3:

#3 Stout [Haarlemmerstraat 73]

Als beste van de slechtste komt dit lunch- en avondrestaurant aan de Haarlemmerstraat uit de bus. Ik moet er eerlijk bijzeggen dat dit een eenmalige ervaring is geweest. Ik had er, door de omgeving, gewoon veel meer van verwacht. Ik kreeg een traditionele verkeerd, waar helemaal niets mis mee is, maar dan moet 'ie wel goed zijn. Deze was waterig en er bleef veel droesem over...

#2 De Blaffende Vis [Westerstraat 118]

Tja, wat moet ik ervan zeggen. Weinig spannends en eigenlijk precies wat je zou verwachten bij een bruin café. Niets meer, wel iets minder. Op de een of andere manier is het schuimlaagje altijd heel bubbelachtig. Alsof ze heel weinig melk heel lang verhitten om er een maximaal volume uit te halen. De smaak is Hollands slap. Volgende keer gewoon een kopje thee.

#1 Homemade [Singel 447]

Homemade is een geweldig leuk, klein zaakje op het Singel. Bovendien werken ze met mooie producten. Toch heb ik tot drie keer toe een extreem slappe bak voorgeschoteld gekregen. Een waterige, bijna soepachtige substantie... De koude douche gaat naar Homemade. Overigens gebruikt Homemade koffie van Puro, waar ook de nummer twee bij de winnaars, Brug132, voor heeft gekozen. Zo zie je maar dat ook machine en skills belangrijk zijn.

Maar wij houden van een positieve afsluiter dus hierbij de beste plekken om te kunnen genieten een koffietje verkeerd!

#3 Casa Brazuca [Rijnstraat 22]

Toen ik afgelopen woensdag voor een zakelijke afspraak op de Rijnstraat moest zijn, zochten we op goed geluk een plek uit om te crashen. Dat werd dus het Spaans ogende 'Brazuca'. Een 'latte' van de koffiekaart besteld en dit leverde simpelweg een hele goede, warme en volle koffie op. Goed gemaakt en leuk gepresenteerd!

#2 Brug 132 [De Wittenkade 190-192]

Brug 132 is sinds een maand of drie open en is inmiddels mijn vaste plek voor een koffietje geworden. De koffie is van Puro, een fair trade merk, is van hoge kwaliteit, maar ik - en daar verwijs ik eerder al naar - onderschat zeker het belang van een goede koffiezetter niet. De Vibiemme is al een lust voor het oog, maar er komen ook ware kunststukjes uit. Een absolute aanrader!

#1 De Koffiesalon [Utrechtsestraat 130]

En dan de winnaar... De Koffiesalon. Al jaren een bekend en gelauwerd adres voor goede koffie en dan is het simpel: als je kan bewijzen dat je zo goed bent, dan verdien je dat ook! De 'latte' van de salon is mooi romig en vol van smaak; de melk wordt perfect verwarmd en de verhouding melk-koffie zorgt dat de smaken een mooi samenspel vormen. Ook lekker met sojamelk!

De Koffiesalon krijgt de CooleSoepAward toegestuurd. Over twee weken: de tostitest!

Vanishing - mogelijk

Even een korte aansluiting op de post van LJ van vorige week donderdag over de vraag of het mogelijk zou zijn (digitaal) te verdwijnen. Bij Have I Got News For You op de BBC kwam ik namelijk Liu Bolin tegen. Een Chinese kunstenaar die er letterlijk een kunst van heeft gemaakt...

Bizarre camouflagekunstenaar. Overigens zorgde hij hiermee in maart van dit jaar nog voor de nodige opschudding...


M.

woensdag 1 december 2010

Bioscopen en publiek


Bioscopen. Zeker met deze winterse taferelen als sneeuw, gesprongen bovenleidingen, bevroren wissels, ongenadig lange files, kapotte ketels en bevroren waterleidingen, is het heerlijk vertoeven in een grote, rode stoel omgeven door warmte en verlicht door een groot beeld waarop dramatiek, actie en emotie elkaar afwisselen.

Gisteravond was het moment eindelijk daar. Nadat de laatste reguliere voorstelling op 31 januari 2007 het begin inluidde van een verbouwing, opende Carice van Houten het vernieuwde Pathe City Theater. Tijdens de verbouwing werd het theater gekrenkt door tegenslagen. Budgetten bleken niet ruim genoeg en onvoorziene hobbels als asbest vondsten zorgden voor vertraging. Na 4 jaar en met een rijke historie achter zich, sluit City het boek en begint aan een nieuw tijdperk.

dinsdag 30 november 2010

EK korte baan zwemmen . een nieuwe manier van 'zwembeleving'

De vervelende vervanger van 'Goedemorgen Nederland' prikkelde een aantal weken geleden mijn nieuwsgierigheid. Oud-zwemmer Johan Kenkhuis nam deel in het sportpanel en keek, als mede-organisator, vooruit naar het Europees Kampioenschap zwemmen op de korte baan. Van 25 tot en met 28 november zou het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven immers de basis zijn voor dit terugkerende evenement.

maandag 29 november 2010

KABOEM, daar gaan je kerstkaarten....

Vanochtend, onderweg naar Amsterdam CS, fietste langs dit bizare tafereel ergens bij de Albert Cuyp. Ik fietste door om vervolgens tien meter later rechtsomkeert te maken. WTF! Droom ik nou, of fietste ik nou net echt langs een ontplofte brievenbus?

zondag 28 november 2010

Zondagmiddag Prent


Het is zonnig maar freakin' koud! Tijd voor kleine prent om de lachspieren op te warmen.
Boomerang kaart by Peter van Straaten