zaterdag 22 januari 2011

Coolesoep in een Wordcloud

'Wat is toch dat Coolesoep dat ik de hele tijd voorbij zie komen?' Oplossing - Een Coolesoep Wordcloud, via Wordle.com

Coolesoep tuimelt (tumblr)

'Social media animals' als we zijn hebben we weer iets nieuws, onze eigen Tumblr pagina. Op deze simpele blogsite zullen we coole fototjes uploaden van dingen die we tegenkomen in Amsterdam. Geen profi gedoe, gewoon snapshots gemaakt met iPhone of Blackberry. Niets meer, niets minder...

Gewoon even op het Tumblr icoon klinken in de linkerkolom, it's as easy as that! Abonneer je dan ook meteen op de Coolesoep nieuwsbrief.

Relax! You're at home.


En dat is precies hoe je bij Two for Joy zou moeten zitten. In het weekend relaxed aan de stamtafel of onderuit gezakt op een van de Chesterfield banken. Krantje lezen onder het genot van een met zorg samengesteld kopje koffie.


Als ware barista's bereiden de mannen aan het Frederiksplein de koffie van huisgebrandde bonen. Een scala aan bereidingen, van het espresso druksysteem, tot filter of French press. Hoewel de prijs wat hoger ligt per bakkie dan gemiddeld, is het dit extra dubbeltje zeker waard. Je proeft dat er wordt nagedacht over de koffie. Zo wordt de espresso onder minder druk dan gebruikelijk gezet, waardoor een zachtere smaak ontstaat met een fluweel zacht crème laagje. 


Voor de smaakpapillen kun je losgaan op de zoetigheid, wat kleine broodjes, wisselende soepen, bonen chili of salade. Hier relatief kleine prijsjes voor de cakejes, koekjes en sandwiches. Het is dan ook meer voor de lekker of lichte lunch dan echte vulling. Smaakvol, dat dan weer wel. 

Het huiskamer gevoel loopt van terras tot helemaal achterin het lange pand, waar je zo de witte keuken in kan kijken en de verse koekjes uit de oven ziet komen. De donkerbruin houten vloer en witte muren scheppen een rustige sfeer en de zachtjes kabbelende muziek wordt af en toe licht overtroffen door de koffiebrander in het midden van de zaak. Kortom, heerlijk een paar uurtjes gaan luieren in het weekend.


Leuk detail vond ik overigens het sproeiertje op het toilet. Een moderne opvatting van de alom bekende bidet?

A.

woensdag 19 januari 2011

There's a new sandwich in town!

  
L. en A. hebben een nieuwe lunchzaak geprobeerd. Sandwich Republic op het hoekje van de Raamstraat en de Raamdwarsstraat. Net geopend in het pand waar eerst Aurelio's zat.

Op het oog vanaf de straat ziet het er strak uit, mooi en simpel logo en ook binnen is alles strak. Donkere tegels op de vloer, witte muren en tafels en binnenkort wat schilderijen aan de muur. Je loopt bij binnenkomst tegen de bar waar muffins in de vitrine liggen en je je bestelling kan plaatsen.

De prijzen zijn laag te noemen. Schappelijke prijzen voor broodjes tussen €4 en €5, muffins voor €2,60 en tosti's vanaf €2,20. Verder koffie, sapjes en fris, verschillende maten, ook to go.

Onze lunch? Bruin broodje osseworst, bruin broodje grillworst en twee wortel appel juice. Ons oordeel? De broodjes waren wat mager belegd, osseworst met een soort cocktailsausje wat een licht banaan achtig tintje had. Ook de grillworst werd begeleid door deze sausen beide broodjes waren iets te rijkelijk belegd met komkommer. Eigenlijk moet je aan die klassiekers niet tornen. Osseworst gewoon met mosterd en grillworst een tikkie geven waardoor de kou eraf is.

Leuk was dat de eigenaar ons nog even aansprak en ons oordeel vroeg, wordt gewaardeerd, zeker als er iets mee gedaan wordt! Eerlijkheid gebood ons te zeggen niet daverend enthousiast te zijn, waarop hij ons verbetering beloofde. Volgende week alweer een nieuwe kaart, rijker belegde broodjes en service zoals het hoort. Voor 2 personen 15 euro afrekenen is niet veel, zeker niet als het straks een stuk beter blijkt.

Voor nu voldoende, ondanks de onwennigheid en kinderziektes, maar zeker in de kijker om nog eens een herkansing te geven! Hier de foto's!

A.

Weet je zeker dat je alles van Inception hebt begrepen?

Natuurlijk een hele coole film Inception, maar soms een beetje ingewikkeld. Wie, waar, welke laag etc... Soms viel het niet meer bij te houden, als je even naar de wc ging of 1 minuutje je concentratie had verloren liep je het risico om de hele verhaallijn kwijt te zijn.

Inventief als zoals bedacht Wired hier een oplossing voor: de 'Inception, Explained' infographic. Een handig schema die weergeeft wat er op het scherm gebeurde, maar tegelijkertijd ook laat zien wat er eigenlijk gebeurde (?!). Begrijp je het nog?

Begrijp je het hierna nog steeds niet? Dan staat Google vol met infographics over de film, klik hier voor een overzicht.

Succes!
L.


Bij het maken van de infographic liepen ze tegen een paar narratieve gaten aan, gelukkig kregen ze hulp. Van niemand minder dan de regisseur zelf, Mr. Christopher Nolan.

Starbucks Part II


Ondanks het gejank rond de logoverandering van Starbucks - waar ik overigens niet perse negatief óf positief tegenover sta - toch weer even een leuk nieuwtje rond deze koffiegigant.
De apps voor iPhone en BB waren al populair om je verdiende 'stars' en je kaarttegoed bij het houden, om de dichtstbijzijnde vestiging te vinden of de koffievariaties te checken, maar je kunt nu ook met een druk op de knop betalen. Door je kaartnummer in te voeren verschijnt er in het scherm een barcode, waardoor je phone feitelijk de gedaante van StarbucksCard aanneemt.

Kijken hoelang het duurt tot de Coffee Company hiermee aankomt... Of de banken zelf...

M.

dinsdag 18 januari 2011

Coole Koffie: New York Coffeehouses

Als je een lijstje zou maken 'meest-besproken-drankjes' dan zou het kopje koffie toch wel met stip met op nummer 1 staan. Want denk maar eens na, er is genoeg te bespreken over een bakkie pleur; verslaving en gezondheidsrisico's, reclame en marketing van koffiemerken en natuurlijk de welbekende 'coffee-culture' (groot geworden door ketens als Starbucks, Nero enz).

Als je een tijdje in een wereldstad woont zie je pas hoe belangrijk koffie voor de mens kan zijn: iedereen loopt met take-away koffiebekers over straat en op elke hoek van de straat kom je een koffietentje tegen. Zelfs in London, Engeland. Niet raar zou je zeggen, toch wel als je bedenkt dat 90% van de koffiedrinkers eerder de voorkeur geeft aan een kopje Nescafe oploskoffie dan aan een kop 'versgemalen'. Ik verdenk de Londenaren dan ook dat het hun om de hip-factor te doen is. Waarom zou je anders in ellenlange rijen staan voor een kop overprized Mokka-Choca-Skinny-Frappuchino om deze vervolgens, met risico voor je eigen kleren, op te drinken in een overvolle metro?

Je ziet, er valt genoeg te bloggen over koffie! Zo ook vandaag op NRC Next. Zij bloggen hier over de nieuwste maatbeker van Starbucks: de Trenta, met zijn 31 ounce inhoud (1L) het jongste dikke broertje van de Starbucks maatbeker familie (en misschien wel resulterend in een koffie-orgasme van A. en M.).

Maar dit terzijde, ik wilde jullie namelijk wijze op een gave fotoserie op het fotoblog van de New York Times LENS. Zij plaatste vandaag een serie genaamd 'New York City Coffeehouses'. Een coole post over de koffiehuizen in New York, waar natuurlijk de echte coffee-culture zijn oorsprong vond.


New York City Coffeehouses (aanrader 'full screen' modus)

L.

Cool Cook Alert . Bangers and mash

Ik moet er vooral aan denken door een van mijn tripjes naar het noorden van Engeland. Bij een enkel bezoek aan Whitby besloten we 'fish & chips' te gaan eten in een tentje dat daar in heel Engeland bekend om stond. Nu eet ik geen vis, dus ging ik iets vlezigs van de kaart: bangers & mash. Worstjes met puree. Sindsdien is dit traditioneel Britse (en simpele) gerecht één van mijn favorieten...

Zelf maak ik regelmatig een variatie met doperwtjes. Standaard 'on the side' is een chutney van uien. En dat is genieten! Makkelijk te maken ook, alleen even spelen met de timing.

We hebben nodig voor vier personen:

* 1200 gram kruimige aardappels;
* 6 uien;
* 500 gram doperwten (deep-freeze);
* vier mooie worstjes (ik gebruik hier worstjes van het Vechtdal-varken via Rob Rijks;
* 250 ml rode wijn;
* balsamico;
* bieslook;
* suiker;
* peper;
* zout;
* boter.

Voor de puree: aardappels koken met een flinke snuf zout (ca. 18 min.) en dan stampen met een beetje peper en boter (melk kan ook, maar dat maakt 't voor mij te smeuïg). De gehakte bieslook er vervolgens door heen 'vouwen' met een lepel of vork.


Voor de doperwten: diepvrieserwten in een pannetje et water koken. Minuut of vijf tot ze mooi beetgaar zijn.

Voor de worstjes: zal van de worst afhangen. Altijd even flink aanbraden en dan op laag vuur laten doorgaren.


Voor de chutney: de uien in slierten langzaam bakken tot ze glazig zijn. Scheppen suiker toevoegen tot een stoperige substantie ontstaat. Dan aanvullen met de wijn en de balsamico en rustig laten inkoken. Heerlijk voor op brood ook, een dag later.


Het resulaat...

Foto's met dank aan Instagram

Eat tasty!

M.

zondag 16 januari 2011

Zondagmiddag Beloning: Logorama



Het was me het weekje weer wel: Demonstraties in Tunesie, bruut natuurgeweld in Brazilie en Australie, de mannen in blauwe pakken in Moerdijk en natuurijk de halvering van het deelnemersveld van The Voice of Holland. Omdat jullie de week weer overleefd hebben en als beloning voor het volgen, lezen of retweeten van ons blog vandaag weer de Zondagmiddag Beloning.

Vandaag een filmpje uit de 2010 Top 100 van Fubiz. In deze wereld worden we doodgegooid met merknamen, flashy bill boards en reclame-uitingen. In de onderstaande animatie een uitvergroting van deze commerciele realiteit.

Geniet van Logorama:



Fijne zondag en tot volgende week!

Gr.
L.