zaterdag 1 januari 2011

Happy New Year!


Allereerst namens coolesoep de beste wensen voor 2011. Met een 360 graden view over ons mooie, door vuurwerk verlichtte Amsterdam ben ik 2010 uit geknald, proostend met vrienden, oliebollen kauwend en onder het genot van gelukswensen van en naar Jan en alleman.

Resultaat bleek vanmorgen een tikkeltje moeite met het mandje uitkomen en de schade van de avond ervoor opnemen. Het viel allemaal wel mee, zeker als ik het vergelijk met de jongens van de gemeente reiniging. 55.000 kilo meuk en drie ton glas hebben we op straat gekieperd, die de boys al zijn gaan opruimen toen 2011 slechts twee uurtjes oud was. Met 12 veegwagentjes en 100 man is de stad naar verwachting in een kleine week weer spic en span. AT5 brengt het nachtelijk gefeest nog even in beeld.

Vanmorgen hebben we, ondanks veel afgelastingen omtrent verschillende dipfeestjes, met een recordaantal van meer dan 27.000 personen de nieuwjaarsduik gedaan. Voor wie deze avond of dit weekend nog even de laatste herinnering van 2010 wil doornemen kun je hier luisteren naar het NOS Headlines Jaaroverzicht. Nieuws, muziek en andere fragmenten gecombineerd, erg prettig en lekker snel. Ondertussen kijk je deel 3, tevens de laatste, van 990px.


En nog even de jaarwisseling door de ogen van de Boston Big Shots.


Neem overigens maar je tijd, want het schijnt dat we over 20 jaar niet meer dood kunnen gaan.

Met oneindige hoogachting,

A.

vrijdag 31 december 2010

De drie van '10


Vanaf morgen is het afgelopen met terugblikken op 2010 en kijken we vol energie, passie en misschien wat brakjes uit naar de uitdagingen, die in 2011 op ons liggen te wachten. Voor nu nog een laatste terugblik op ons landje. Een top drie van Nederlanders...

In het jaar dat Nederland de eer te beurt was gevallen de start van zowel de Giro d'Italia en de Tour de France te organiseren, behaalden een groot aantal bijzondere sporters de top drie net niet: Nicolien Sauerbrij (Snowboardgoud), Wesley Snijder (uiteindelijk meer in het nieuws door een nieuwe vorm van huwelijksperikelen), Arjan Robben (epic fail), Mark Tuitert (goud), Anton Geesink (RIP) en Erwin van Calker (epic fail).

In het iets minder gelukkige rijtje staan Joran van der Sloot (die zien we nooit meer terug), Robert M. (en passant aanstichter van een hetze tegen mannelijk oppaspersoneel), Marco Kroon (op een bizarre manier van zijn voetstuk gevallen...) en Lange Frans (wiens vrouw al twitterend op jacht was naar Baas B.). De namen van de afvallige PVV'ers zijn me gelukkig alweer ontschoten.

Voordat we aan de top drie beginnen nog even een rijtje opvallende politici... Femke nam afscheid, Geert pakte de controle, Job bleek landelijk door het ijs te zakken ("Uw mening uhhh uhhh, die is, uhhhh, niet gebasteerd, gebashierd, gebaseerd op, uhhhh, ..."), Maxime huilde zich naar de aanname (of was het nou afwijzing) van de congresmotie en Emile maakte grappen en grollen waar 'ie maar kon. Gemeenschappelijke factor: ze tweetten zich allemaal een ongeluk.

#3. Bert van Marwijk
Loodste het Nederlands Elftal op veel bekritiseerde wijze naar de finale van het WK. Die kritiek veegde hij overigens moeiteloos en stoïcijns van schouders af. Bertje (goede Heineken-reclame trouwens) ging zijn eigen weg en die was efficiënt en dus goed.

In mijn ogen had Van Marwijk zich natuurlijk wel bewezen als coach, maar hij had iets 'polderends'. Iets simpels, waardoor hij in mijn ogen altijd onder coaches als Van Gaal en Hiddink is blijven hangen. Dat is dit jaar veranderd.

Ter illustratie: Nederland speelde in 2010 zeventien wedstrijden. Vijftien overwinningen, één gelijkspel en één verliespartij - in de verlening!

#2. Mark Rutte
Onze eigen premier - nog steeds een beetje wennen aan die betiteling trouwens. Rutte kwam voor de lastige taak na een versnipperde uitkomst van de verkiezingen een kabinet te vormen. Dat dat niet zonder slag of stoot is gegaan verbaast mij in ieder geval niets. Toch ging Rutte, ook nadat hij zijn eigen deadline had overschreden, met een positieve blik verder. Hij kreeg te maken instabiele initiatieven van links, een soap op midden-rechts en natuurlijk met de blonde furie van verder naar rechts. Binnen zijn eigen partij bleef het echter opmerkelijk stil. En het behouden van die controle is knap.

Of ik me kan vinden in het huidige gedoogkabinet laat ik in het midden. Wel bemerk ik dat Rutte zich meer en meer als staatsman aan het ontwikkelen is. Iemand waar we niet het schaamrood op de kaken van krijgen als je 'm ziet in een internationaal hoog aangeschreven gezelschap. Nu nog vrouw en kinderen...

#1. Alexander Klöpping
Absolute winnaar: Klöpping met een umlaut. Uiteraard een beetje, omdat coole soep toch vooral veel over media schrijft.

Alexander maakte zijn DWDD debuut eind januari om over de iPad te vertellen. Inmiddels is deze jonge vent niet meer weg te denken als gadget-goeroe en maatje van Matthijs. Dat Klöpping zich al eerder had bewezen voegt daar weinig aan toe. Hij is de vleesgeworden internetnerd.

Maar in de mening over die kneusjes heeft de afgelopen periode een ware omslag plaatsgevonden. De nerds zijn cool. En daar is Alexander Klöpping debet aan! Gefeliciteerd!


Dat was het dan... De laatste post van 2010! Het jaar van de WK-finale, het gedoogkabinet, Ohoh Cherso, de terugkomst van Koffietijd en het begin van Coole Soep.

Ik zeg vast, namens de Coole Soep Redactie: HAPPY NEW YEAR!!!

M.

donderdag 30 december 2010

Retro in 2010



Het einde van 2010 nadert en Coolesoep kijkt de laatste paar dagen terug op een roerig jaar. Diverse lijstjes hebben de revu hier al gepasseerd, dus op dat vlak laat ik jullie even met rust.

Voor mij 2010 ook het jaar geweest waarin het concept 'retro' (of vintage of nostalgia) wederom een doorstart maakte. Eerder sprak hier al over de vreemde drang van mensen om foto's ouderwets te laten lijken met het gebruik van technieken van nu. Denk hierbij aan iPhone apps die 8mm camera effecten kunnen simuleren etc. Maar ook retroblogs zijn erg hipperdepip deze dagen, bijvoorbeeld MyParent Were Awesome en Retroblog.net

Maar 2010 is voor mij ook het jaar van de 'cd revival'. Ik, ook een fervent cd-koper, was de laatste paar jaren verwend door het grote aanbod (illegale) muziek op het internet. Een cd kocht ik nog zelden, tot dat ik naar Londen verhuisde. Mijn internetverbinding op mijn 2x2 studentenkamertje deed denken aan slome inbelmodems van vroeger en het downloaden, laat staan streamen van muziek, was simpelweg onmogelijk. Gelukkig is media in het algemeen spotgoedkoop in UK en kocht ik naar hartelust cd's en dvd's, zowel nieuw als 2e hands (weer retro dus). Tijdens mijn tijd in Londen leerde ik diverse nieuwe bandjes kennen; Two Door Cinema Club, Broken Bells, Marina and the Diamonds, the XX, Ellie Goulding en natuurlijk Mumfords and Sons. Die laatste band bracht in 2010 hun eerste album uit - welke ik helemaal grijs heb gedraaid. Aaaah sweet memories: The Cave van Mumfords and Sons, overigens ook 3voor12 Song of the Year 2010:


Toch ben ik ook in Nederland nog goede nieuwe bands tegengekomen. De laatste nog vorige week in mijn favo mediawinkel Concerto, het vijfde album van de Britse band 'The Coral' (album titel: Butterfly House). Om het rondje weer compleet de maken: hier spat de nostalgie bijna vanaf. Jetfaders, psychedelische gitaarsolo's en de machtige stem van leadsinger James Kelly - zo ontzettend gaaf, om kippenvel bij te krijgen! Meezingen of headbangen, het kan allemaal met The Coral. Voor mij komt The Coral dus om een dikke tweede plaats, vlak achter Mumford and Sons. Maar een trend is duidelijk te merken, retro folk is nog nooit zo hip geweest.



Ik zet mijn cd'tjes morgenavond lekker op en ga ouderwets een bordspel spelen ;)

Alvast een mooi O & N feest toegewenst en tot in 2011...

L.

P.S. Toch stiekem wat muzieklijstjes lezen? Klik hier en voor leuke korte docus en veel muziekkennis, kijk eens naar de Top 2000 a GOGO

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden


Voila, deel 2 van het jaar 2010 in foto's.  En wederom hier en daar een wat stevige afbeelding.


Voor de sportliefhebbers. Deel 1 van de 100 beste sportfoto's van het afgelopen jaar van de Boston Big Shots.

woensdag 29 december 2010

Nog even


Het is weer voorbij. Eindelijk. De kerstdagen hadden gister nog een soort aftershock met wat derde kerstdag geneuzel. Intussen banen we ons in dit werkgeversjaar een weg naar vrijdag en zaterdag, wanneer oud en nieuw voorlopig even het laatste evenement is. 

In het kader van de overzichtjes, staat deel 1 van het jaar 2010 in foto's op 990px. Prachtige beelden die het nieuws domineerden. Het eerste van drie delen. Let wel: er staan beelden tussen die als schokkend ervaren kunnen worden.


Dit jaar viert onze hoofdstad uiteraard ook weer oud en nieuw. Vrijdagavond zal op het Museumplein het nieuwe jaar worden afgetrapt. Maar er is natuurlijk meer te beleven dan dit SBS festijn. Het Leidse zal ook dit jaar weer vol staan met binnen- en buitenlandse toeristen, locals en wellicht BN-ers. Geen muziek helaas en ook het jaarlijkse aftelmoment op het Rembrandtplein is dit jaar op de schop gegaan. Wegens een privé feest in het winterwonderland, een van de vele, die als het goed is rond 2 en 3 januari gelukkig weer verdwijnen. Hier een overzicht van de betaalde feesten in Amsterdam.

Wat betreft goede voornemens: gewoon doen! Het schijnt, mits deze goed doordacht zijn, wel degelijk te werken. Ondanks dit baanbrekende nieuws, levert het goede voornemen terrein in. Mocht je inspiratie nodig hebben, lees je dat hier op coole soep natuurlijk, maar ook op Amsterdam.


Succes nog even de komende dagen en houd rekening met de kou.

Warme december groet,

A.

PS: de AD oliebollentest zet Amsterdam op 56 met de eerste notering. Hier en daar lees ik dat Ijscuypje/Stamppotje op 27 staat, maar dat kan ik nergens terug vinden...

dinsdag 28 december 2010

Het sportjaar 2010


Ja, met nog drie dagen te gaan in 2010 komen de lijstjes van uit alle kanten op ons af. Daar doe ik met liefde aan mee! Vandaar hierbij Coole Soep's opmerkelijkste, pijnlijkste, maar vaak ook meer dan grappige sportmomenten van 2010. Totaal niet objectief en totaal incompleet. Dat wel.

6/ Kan ik hier ook wisselen?

Ik heb 'm zeker niet op één gezet en wilde het hele voorval er eigenlijk buiten laten. Maar goed, dé wissel van 2010 had - bizar genoeg - niets met de NS te maken. Het was coach Gerard K. die schaatsgod Sven de verkeerde kant op stuurde.


Ok, er al te veel over gezegd en geschreven. Mijn mening in het kort: ondanks dat Kemkes natuurlijk een grote fout begaat vind ik dat je als schaatser een verantwoordelijkheid hebt om te kunnen onthouden welke baan je moet hebben. Het zijn er maar twee! Het is geen wirwar van banen!!! Ook Sven moet dat kunnen.

5/ Comeback Kids

Wow, alweer bijna een jaar geleden! Begin januari speelde gastland Angola in hun eerste wedstrijd van de Africa Cup tegen Mali en het kwam zonder enige moeite kwam het thuisland op een 4-0 voorsprong. Via de 4-1 in de 78e minuut, de 4-2 in de 88e minuut kwamen de Malinzen terug. Uiteindelijk leidde twee doelpunten in de blessuretijd zelfs tot een punt voor dé comeback kids van 2010.



NB: let in het filmpje vooral even op de tegenstand van Angola bij de 4-1. Ze schieten de bal er nog net niet zelf in.

4/ Keepertje

Suarez doet in de kwartfinale van het WK voetbal het logische. Wat volgt is het ondenkbare.


Ghana krijgt zo vlak voor tijd een penalty, maar mist die. Met 10 spelers winnen de Uruguayanen vervolgens de strijd. Oneerlijk, maar o zo heerlijk.

3/ RKC - Ajax

Gewoon omdat het een te grappig doelpunt is. Niets aan de hand, geen tegenstanders in de buurt, zwakke voorzet en Hansje Mulder die bij de Amsterdammers solliciteert.



RKC speelt momenteel in de Jupiler League.

2/ Arjen's momentje

Need we say more...


Ik heb er hier al eens eerder een stukje over geschreven trouwens...

Overigens vind ik het een goed idee dat we, als een soort van wraak, Arjen voortaan allemaal Arjan Robben noemen. Zal 'm leren.

1/ Edwin is de BOB!

Ohohohohohohohhohh. Hoe weet je het voor elkaar te krijgen! Nederland investeert een paar miljard in bobsleebanen, bobsleemenners, bobsleeparagnosten en bobsleeberijders en op het allerbelangrijkste moment (Olympische Spelen) durf je ineens niet meer naar beneden met je viermans. En die andere drie stonden dus te popelen!

Edwin van Calker is de Coole Soep Sport Personality van 2001. Volgende keer (jaja, meneer durft inmiddels weer) gewoon meer drugs gebruiken.

Niet opgenomen zijn dopingzondaar Contador, niet-dopingzondaar Van Gelder, de motor van Cancellara en het 'falen' van bijvoorbeeld Schumacher en Woods. Toch even speciale aandacht voor één sportpersoonlijkheid, die mijn voetbalbloed af en toe van plezier heeft doen koken: Gijppie:


Het was een mooi sportjaar.

M.



zondag 26 december 2010

Happy Holidays!!


2010 is alweer bijna voorbij. Het was weer een bewogen jaar en L. heeft de nodige overzichtjes gepost. Toch doe ook ik een duit in het zakje, met een paar kleine hoogte-, maar ook dieptepunten.

Toevalig kwam ik deze week die pegel van Gio nog tegen. Lekker om mee te beginnen. Ook dit jaar zijn er weer heel veel mensen gaan hemelen. Vooraanstaande persoonlijkheden als J.D. Salinger, een gevierd schrijver, David Brown, regisseur en creatief ontdekker van Spielberg gingen van ons heen. Maar ook de uitvinder van de frisbee, de kleinste man ter wereld en de oudste man van Nederland haalden de kerst niet. Heren van verdiensten en wellicht meer bekend: Dennis Hopper, Anton Geesink en niet te vergeten Antonie Kamerling.

de iPad deed dit jaar zijn intreden in ons leven en Haïti werd driemaal hard getroffen. We wonnen het WK niet, maar wel kregen 'onze jongens' een rondvaart door de Amsterdamse grachten, die dit jaar op de Unesco Werelderfgoedlijst zijn gezet! Rode draad door 2010 was misschien wel moeder natuur. Bosbranden in Rusland, een vulkaan die het luchtruim plat wist te leggen, eilanden die stormen, overstromingen en aardbevingen ondergaan en ons koude kikkerlandje wat in rep en roer is door regen, sneeuw en kou.

Wilders domineert niet alleen het Nederlandse nieuws, maar ook op internationaal toneel haalt hij regelmatig de voorpagina. Balkenende gooit nog maar eens de handdoek in de ring en Griekenland gaat kopje onder. Amsterdam, Nederland, Europa, Amerika, kortom de wereld beleeft de ene bezuiniging na de andere en overheden worden in het hemd gezet, wanneer blijkt dat ook zij in de gaten worden gehouden. Het kraakverbod werd aangenomen en Van der Laan ging aan de slag. Als klap op de vuurpijl gaat Coole Soep online. Hier het AT5 jaaroverzicht 2010.

Het was me het jaar wel weer. Voor nu is het aftellen, herinneren, eten, gezelligheid, top 2000 luisteren en al dan niet licht tipsy het nieuwe jaar inluiden.

Geniet ervan.

A.