vrijdag 4 februari 2011

Commercials


Commercials bouwen is een kunst op zich. De markt waar dat nog niet tot is doorgedrongen is de wasmiddelen-, afwasmiddelen-, inlegkruisjes- en dierenvoedingindustrie. Ter gelegenheid van de wel geslaagde commercials, goed gemonteerd, ingenieus, mooi of gewoon simpel, kijken we even naar de autoindustrie. VW hebben we al eerder voorbij zien komen met de random act of kindness. Ditmaal gewoon commercials, maar wel echt goed gedaan. En er zit een opbouw in.

The Force

overigens hebben ze voor de Black Beetle eerst een teaser gemaakt en daarna een commercial. Briljant, die racestrepen.

Van BMW wat tips om je iPhone of iPad comfortable op de weg te gebruiken

Tot slot een short movie. Audi pakt uit met allereerst twee trailers.
Trailer 1 van Audi Big Game - Startled Smart.


Het vervolg, trailer 2 met niemand minder dan Kenny G als Riot Suppressor.


6 februari de ontknoping, tijdens de Super Bowl, de jaarlijkse commercial wedloop in Amerika, waar eenieder elkaar de ogen uit probeert te steken. 

Keep it commercial!

A.

donderdag 3 februari 2011

Location based marketing


Één van de meest succesvolle crossmedia apps van dit moment is Foursquare. Hoewel het bedrijf pas in maart 2009 van start ging en in Amerika het best even duurde voordat het op gang kwam, telt het bedrijf inmiddels 6 miljoen gebruikers. Wereldwijd werd de dienst in 2010 voor check-ins meer dan 380 miljoen keer gebruikt. En het bedrijf maakte een groei mee van 3400%!! Ik ken managers die jaloers zijn op dat soort cijfers. Hier een infographic van Foursquare in 2010.


Hoewel veel mensen in Nederland nog steeds vragend kijken naar de location based marketing machine, worden ook in ons kikkerlandje stappen gemaakt. Zo is Heineken onlangs een samenwerking aangegaan, waardoor je met je check ins e-tjes sprokkelt, die dan weer te besteden zijn.
Verder zijn er velerlei specials, aanbiedingen en badges te verdienen door het inchecken. Het kan wel eens een grote stap zijn, aangezien het in veel landen al kortingen op kleding, aanbiedingen in restaurants en special treatments oplevert.

We hebben ook een slap Nederlands aftreksel van het nieuwe burgemeester status opleverende appje, feest.je. Feit is wel dat het erop lijkt dat andere location based applicaties als Gowalla en Facebook/Google Places het lijken af te leggen. Boze tongen spreken over minder privacy, maar het spel element en het social media vernisje blijken toch de overhand te hebben.

We checken in!

A.

woensdag 2 februari 2011

Het stedelijk historisch museum


Ooit was het Stedelijk een populair museum. Dat is het nog steeds als het open is. Augustus vorig jaar ging het even snel open, althans een klein stukje van het oude gedeelte en wist het maarliefst 82.000 bezoekers te trekken in een paar maanden. Een record, aangezien de hoogtijdagen 600.000 mensen op het geheel geopende museum afkwamen als het een goed jaar betrof. In maart gaat het misschien weer open, voor eventjes.


Het lijkt onlosmakelijk te zijn verbonden met het Stedelijk: ellende. Sinds het gebouw in de steigers staat, danwel voor renovatie, danwel voor nieuwbouw, het blijft een bak onrust. Te beginnen bij de moeizame start, in 1989. Het duurde 18 jaar voor de eerste daadwerkelijke verbouwingshandelingen op 1 mei 2007 begonnen. Ondanks dat in 2005 de plannen eindelijk werden goedgekeurd en medio 2006 het startschot zou worden gegeven. Toen was de hut al sinds 2004 gesloten. De begroting van 76 miljoen is inmiddels iets groter geworden: 107 miljoen. Energie vretende entrees, ruzie met ontwerper Benthem Crouwel, geldproblemen, veel gewissel in de leiding en gesteggel met subsidies, hebben deze week in een situatie geresulteerd die de wethouder van cultuur Gehrels "vervelend" vindt.

Lang verhaal kort, de opening in 2008 hebben we niet gered. Dat werd 2010, of toch niet? Het is nu 2011, vele bedrijven, overheden, investeerders, aanhangers, subsidies en miljoenen euro's verder, die vaak vrijwel belangeloos zijn toebedeeld, is de bouw deze week definitief stilgelegd. Het bouwbedrijf, hoofdaannemer Midreth is over de kop. Tot op heden nog geen overnamekandidaten, dus het kan nog even duren. Tot die tijd: hoe het was en hoe het nu is, uitgedrukt in beeld. En hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien.


Een ander grotendeels gesloten museum is trouwens het Rijksmuseum. Deze plannen (tot op heden nog behoorlijk op koers naar de opening in 2013) zijn hier te vinden.


Ik ga aan de slag met mijn Bob Ross dvd, over 2 weken opent mijn galerie. Coole Soep members gratis toegang.

A.

Update: Hier kun je 3D door het Rijks wandelen.

dinsdag 1 februari 2011

Alexander Olch X COLETTE

Dassenman uit New York, Alexander Olch, levert mooie (en minder mooie) dassen aan het Parijse 'warenhuis' Colette. Dat leverde dit bijzondere instructiefilmpje op met de modellen Aurelie Claudel en Julia Frauche...

Hmmm, het lukt me niet het filmpje te integreren, dus dan maar even HIER klikken...

Fijne dinsdag,

M.

maandag 31 januari 2011

Maandagdip


Het rommelt al enige tijd in de wereld van basis-, middelbare en hogescholen en universiteiten. Het één na het andere issue lijkt te worden aangegrepen om de instellingen door de mangel te halen. Goed hoor, wat mij betreft, een beetje controle van buitenaf, want laten we eerlijk zijn, het is vaak een puinzooi op met name de hogescholen en universiteiten.

Zo wist meneer Dales de InHolland stevige op de kaart te zetten, nadat hij was aangenomen om het imago en de prestaties van de school wat te verbeteren. Goed aanpakken doet goed uitpakken. Met andere woorden, beetje druk op de leraren leggen, duizenden euro's onterecht subsidies en toelages hosselen en gratis diploma's uitdelen. Vervolgens als de verloren onschuld met 'sobere vergoeding' van bijna twee ton de hut verlaten en de rotzooi aan het licht laten komen. Docenten zijn er ook voldoende die er het een en ander op nahouden. Vandaag bijvoorbeeld een docent, een uitstekende docent welteverstaan, die pikante verhalen schreef in zijn vrije tijd. Boeiend. Maar de oh zo coulante directie heeft het na verwijdering van de content bij een berisping gelaten.

Mijn ervaringen aan de Hogeschool van Amsterdam en Universiteit van Amsterdam hebben er toe geleid dat ik geen hoge pet op heb van met name hogescholen en universiteiten. Er zullen ongetwijfeld zeer getalenteerde docenten rondlopen en professoren die het beste met de student voor hebben, maar ik ben ze niet tegen gekomen. Vooral op de HvA was het schering en inslag. Dames en heren uit het bedrijfsleven die naar eigen zeggen het verzorgen van kennispresentaties 'erbij' doen, waar ze na een college of twee meer overkomen als één van de mislukte zakenlieden uit de zestig en zeventiger jaren, die het toch voor elkaar hebben weten te boksen om de directie te overtuigen dat zij daadwerkelijk een meerwaarde hebben voor de school, tegen salaris conform de markt waarin zij tot dan toe actief zijn, plus een beetje extra. En vervolgens tegen de studenten alleen maar roepen hoe druk ze het hebben.
Ook vandaag weer zo'n droeftoeter, die nu geen handen meer geeft aan vrouwen. Gerespecteerd door de directie, in mijn ogen een gebrek aan fatsoen. Zeker met de omgangsvormen heden ten dage lijkt me dit niet een goed uitgangspunt om verder te bouwen aan het bij de HvA hoog in het vaandel staande multiculturele onderwijs.

Het is misschien maar beter om gewoon te doen op al deze instellingen en eenieder te voorzien van goed onderwijs, waar het in hoofdzaak allemaal om gaat. Wat de mensen daarbuiten doen moeten ze lekker zelf weten.

Wel mooi is het volgende. Een kleine visuele samenvatting van Dakar.


En morgen weer vrolijk.

A.