zaterdag 6 november 2010

Rock Dust Light Star - Love it or Hate it

Jay Kay en de mannen tellen er inmiddels zeven. Zeven albums. Op de meest recente hebben we 5 jaar moeten wachten. The British Rebel Kid zei ooit te stoppen op het moment dat hij een wereldwijd best selling dance hit maakt. Seven Days In Sunny June was een wereldhit, maar de feel good song redde het niet op de dansvloer.
De laatste werken van Jamiroquai staan op Rock Dust Light Star, wederom een wat zwevende titel waar je zo op het eerste oog niks mee kan.

Wat betreft de rare, bij voorkeur pluche, hoofddeksel minnende artiest zijn er twee bewegingen te herkennen. You either love him or you hate him. Geen gulden middenweg van mensen die het wel af en toe kunnen waarderen. Ondergetekende schaart zich tussen de liefhebbers. Laatst nog een felle discussie met een collega moeten voeren, die bij het horen van de eerst klanken direct kreten als huisvrouw, soulpijp, Norah Jones en last but not least herhalingsdeskundige door de kamer slingerde.

Een veel gehoord commentaar, ook bij deze plaat, is dat het funky bandje steeds hetzelfde doet, alleen met andere lyrics. Natuurlijk, het is een herkenbaar, lekker jazzy, funky en wat soul invloeden. Zo heeft iedere artiest zijn eigen stijl. Ik zeik Mozart toch ook niet af omdat de man alleen maar klassiek heeft gemaakt? Of de Rolling Stones vanwege al die rock? Overigens staat White Knuckle Ride sinds gister op nummer 1 in Nederland. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de band dat een plaat van Jamiroquai de Hollandse hitlijsten aanvoert.

Rock Dust Light Star is geen zware kost. Wel zwoel en vol. Tegenstrijdig misschien, toch voor een heel breed publiek. Er zitten disco knallers bij als Smoke and Mirrors. White Knuckle Ride hobbelt lekker richting lounge, waar Two Completely Different Things een vintage feeling geeft met een typische triangel op de achtergrond. Blue Skies is weer lekker easy en Goodbye to My Dancer lijkt soms wat reggae te laten doorschemeren. Je zou kunnen zeggen dat hij trouw blijft aan zijn fans, maar ook een nieuwe groep aanspreekt. Ja, wel typisch Jamiroquai stijl, feel good, maar verre van een kopie.

Al met al uitstekend voor in de platencollectie. Nu we richting winter gaan alweer een zonnig vooruitzicht! 's Avonds op het terras, drankje erbij en dit is je muzikale sausje ter verfrissing, wie weet gaan straks de voetjes van de vloer op de vibes van de King of Funk.

A.

donderdag 4 november 2010

Awesome Amsterdam - The Return of the Ski Sweater

Fucking Hipster @ Velour.se

Eigenlijk een blogpost die voortborduurt op mijn eerste post Heerlijke Herfst'. Zoals ik al zei, buiten wordt het guurder. De tijd is aangebroken om de open haard aan te steken en samen met je partner Love Actually in de DVD-spelen te plempen. Ach ja, herfst maakt me blijkbaar een tikkeltje romantisch en nostalgisch...

Wat voorheen ook nostalgie was, maar nu weer volledig hip, is de ski-sweater. Steeds vaker zie je de ouderwets gebreide trui mét of zonder patroon in het Amsterdamse straatbeeld terugkomen.



Mart via Google Image

Waar vroeger alleen de Mart Smeetsen van de wereld met zo'n foeilelijk ding werden gezien, is de trui nu een vaak gedragen kledingstuk onder de 'hipsters' (jij al één M?). Jammer dat populariteit ook altijd zorgt voor een explosieve toename van de prijs (iets met vraag-aanbod, blabla). Nu ook grote ketens als de Zara en H&M de retro ski-sweaters gaan aanbieden, schroeven logischerwijs ook de tweedehands winkeltjes hun prijzen op.

via Knitting Crocket

Gelukkig is er altijd nog het internet; wil je toch hip en warm zijn deze herfst en winter maar is zo'n trui je toch echt te duur? Je kan er altijd zelf één breien met de instructies van deze, overigens ook erg retro, website. Toch liever een reeds gedragen modelletje, klik hier.

Ik ga ook meer eens op zoek misschien wel bij Episode, tot die tijd ben ik maar alvast lid geworden van deze site...

LJ.

Herfst, de foto's

Zoals beloofd...

Oudezijds Achterburgwal
Sarphati

Weteringcircuit
Prinsengracht









woensdag 3 november 2010

Stampsterdam

Ikzelf begon er al langzaam aan te wennen, de regen, de wind, vroeg donker, iedereen wat nukkig en kortaf, kortom een winterdepressie. Afgelopen maandag werd het wel pijnlijk duidelijk en vervloog de laatste hoop op een nog zonnige dag. Weerberichten vol regen en als klap op de vuurpijl moesten op 1 november alle terrassen naar binnen en ging de klok dit weekend een uurtje terug. Alsof dat nog niet is genoeg staat de eerste ijsbaan in het centrum al bijna op volle toeren te draaien.

Al deze praktijken doen denken aan koude dagen, waarbij je je eigen adem kunt zien, binnen kacheltjes pruttelen en de eerste openhaarden weer rustig knisperen. Het tweede wat ik denk is stamppot. Heerlijk, oer-Hollands en makkelijk mee te variëren. Ook verschillende restaurants beginnen er weer aan. Ik bedacht me opeens dat ik vorige winter een stamppotje af heb gehaald. Niet bij een traiteur, supermarkt of restaurant, maar bij een Amsterdamse ijsco, die overwinterd met gestampte aardappel gerechten.

Het ontaarde in een groot debacle. Een ouderwetse boerenkool met worst werd het. De prijs lag rond de 7,50. Stukje worst en jus erbij, klaar. Naar mijn idee was de aardappel met een machine verwerkt, te heet geworden, of veel te lang gemixt. In ieder geval kon ik van de keuken tot de woonkamer draden trekken van dit slijmerig behangplaksel zonder smaak. Een veel voorkomend euvel, ook bij de doe-het-zelf-stampers. Gebruik een stamper, knijper of passe-vite, niets anders! De inkoopkosten van het gerecht zaten ook zeker niet in de worst. Korrelig, taai en grote stukken vet erin. De jus had het nog enigszins kunnen redden, maar de smaken van het opgewarmde zakje poeder kwamen niet in de buurt van een klassieke jus de veau.

Toevallig las ik laatst een stukje over desbetreffende zaak en zijn er plannen om het dit jaar grootser, in ieder geval kwalitatiever, aan te pakken. Naast de klassiekers ook variaties met bijvoorbeeld pompoen en pastinaak. Ik geef ze nog 1 kans, over een maandje. Tot die tijd maak ik het wel zelf, met jus de veau, spekjes en een lekker sappig scharrelworstje, zoals gister.

En nu de schaatsen slijpen.

A.

dinsdag 2 november 2010

Je hebt van die winkels . Posthumus


'Je hebt van die winkels' zal voor mij een terugkerende posttypering zijn. En ik nodig ook A. en LJ. uit om over dit soort winkels regelmatig informatie uit de doeken te doen. Dan heb ik het over winkeltjes met een bijzondere staat van dienst. Omdat ze mooie producten verkopen, bijzondere producten ook en vaak niet op de meest gangbare plekken gepositioneerd zijn.

Ik wil beginnen met Posthumus, gelegen tussen Nieuwezijds Voorburgwal en de Kalverstraat. Weggestopt tussen de Zara, toeristische pannenkoekententjes en het Amsterdams Historisch Museum vinden we Posthumus Winkel, onderdeel van de Koninklijke Fabrieken Posthumus.

Posthumus is gespecialiseerd in - heeft u even? - bedrijfsstempels, blinddrukstempels, branstempels, slagstempels, lakstempels, graveerwerk, drukwerk, emaille en ongetwijfeld nog heel wat meer. De winkel is dan ook volgestopt met oude en nieuwe stempels en geweldige voorbeelden van traditioneel drukwerk. Een paradijs voor de liefhebber van grafische kunststukjes.

Na een bezoek is er ineens het besef. Het besef dat die lak- of blinddrukstempel nodig is. Herstel... Ze zijn allebei nodig! Hoe heb ik ooit kunnen leven zonder al dat onzinnig moois, waar het nut ineens duidelijk van wordt. Maar dat is slechts een gevoel. Onder verantwoording van Posthumus.


M.

maandag 1 november 2010

Iedereen BNN Feuten (Phoeten) gezien?

Iedereen net de nieuwe dramaserie Feuten van BNN gezien? Over het Nederlandse corpsleven.
Geeft weer genoeg stof om over te praten in een volgende blogpost denk ik...

Heerlijk Herfst!

    Herfst.... you either love it or hate it.

Ik moet toegeven, ik ben eigenlijk best wel een fan van de herfst.
De vele verschillende kleuren bruin van de blaadjes op de bomen, de wind die langs de bomen en gebouwen suist, het getik van de regendruppels op de ramen en de eerste voorzichtige stamppotjes en heerlijke stoofgerechten.

Binnenkort zal ik met mijn cameraatje weer en wind doorstaan om jullie een paar mooie foto's van Amsterdam in de herfst te presenteren! Tot die tijd zullen jullie het moeten doen met deze van Google afgeplukte clichés.


Toch een doorgewinterde herfsthater? Volg deze stappen en je bent zo besmet met het herfstvirus:

Ik zou zeggen: