zaterdag 19 februari 2011

Soms is het heerlijk om een nerd te zijn...


Iedereen heeft wel zijn nerderige kant: A. houdt bijvoorbeeld stiekem heel veel van computers en ook M. kan zich urenlang opsluiten om lekker te tekenen. Helemaal niet erg hoor,  iedereen heeft namelijk zijn eigen nerdige hobbies. Zo houdt ik ontzettend veel van alles wat RC bestuurbaar is, helicopters zijn de laatste trend. Urenlang kan ik spelen met die dingen... 

Maar naast deze overblijfselen uit mijn jeugd zijn er ook recentere nerdy hobbies bijgekomen. Een daarvan vindt zijn oorsprong in Londen. Naief en onwetend als ik toen nog was bezocht ik met een vriend de film 'Iron Man 2', niet wetende dat ik daarna voor altijd verandert zou zijn. Prima film dacht ik toen de credits in beeld kwamen en wilde opstaan, ruw werd ik terug mijn stoel ik gedrukt, 'You need to wait for the teaser, man!' Er daar was het dan, aan het einde van de credits: een kort filmpje die refereerde naar een nog uit te brengen nieuwe film. Mijn leven was niet meer hetzelfde, ik was meteen 'hooked', Marvell's Superhelden waren zoooooo cool! 


Thuis aangekomen raakte ik direct in de ban van deze vreemde wereld. Niet alleen raakte ik verbaasd over het aantal karakters en de onderlinge relaties van deze karakters, maar ook de wereld er om heen was ongelooflijk. Zo bestaan er duizende fora en communities waarin mede-fans verschillende theorieen met elkaar bespreken en heb je toegang tot een waar Marvell Universe op Marvel.com

Nu moet ik toegeven, in de Marvell fanwereld zou ik meteen door de mand vallen. Ik koop geen stripboeken om ze vervolgens in hun plastic te laten en ook staat mijn kamer niet vol met actiehelden op schaalformaat. Ook begrijp ik waarschijnlijk maar 1% van de verwijzingen, hints en links in de films. Want, en dat vind ik het mooie, het zijn niet zomaar een paar Hollywood blockbusters die je ziet, het zijn complexe, intelligente verhalen. Elk karakter heeft zijn eigen herkomst, elke scene heeft 
een bepaalde reden. 

De reden voor het schrijven van dit stuk? Dit jaar worden er twee films uitgebracht waar de hele Marvell fanatics al jaren met smart op aan het wachten zijn. De trailers zijn onlangs vrijgegeven, bekijk ze hieronder. Ik kan niet wachten...

Captain America: The First Avenger

Thor
Om in nerdterminlogie te spreken: OMG NERDGASM!!!

Peace out, ik ga boeven vangen!

Update: voordat bovenstaande films uitkomen worden we eerst nog getrakteerd op X-Men: The Beginning (prequel), komt uit in maart 2011.

vrijdag 18 februari 2011

Het leven in één dag

Hoe was je dag? Een alledaagse vraag die wereldwijd dag in dag uit gevraagd wordt aan vrienden, kinderen, ouders, collegae en geliefden. Als je die dag eens filmt en terugkijkt is er niks aan. Misschien die van iemand anders wel, laat staan die van 80.000 anderen.

Kevin Macdonald en Ridley Scott zijn goed voor titels als The Gladiator, The Last King of Scotland en Thelma & Louise. Ook voor een Emmy en een Oscar. Niet bepaald van het kaliber "nog nat achter de oren" dus. De twee Hollywood grootheden gaan nu ook de boeken in als makers van de eerst crowdsource movie.
De opdracht was simpel. Film 24 juli 2010 je leven. Het kon en mocht van alles zijn. Van een simpele bewolkte zonsopgang, tot tandem parachutesprong boven het Atlas gebergte, het droevige overlijden van een naaste, de eerst stapjes van je tweede kind of gewoon naar je werk gaan. Het leverde 80.000 inzendingen op, ruim 4500 uur filmmateriaal van telefoons, semi professionele HD camera's, klassieke Super 8 shots en alles daar tussenin.

Dit slice of life project resulteerde in een anderhalf uur durende film, versneden van 333 inzendingen uit 120 landen. Ondanks deze aantallen blijft de film verassend verhalend en gerelateerd. De samenwerking met YouTube boezemde angst in voor een lange onsamenhangende aaneenschakeling van snapshots. Life In A Day sleept je mee in een weerzinwekkende draaikolk van emoties die tot ongekende hoogtes stijgen om vervolgens terug te vallen in het diepste der dalen. We zien de Love Parade in al zijn uitbundigheid voorbij komen, maar ook de desastreuze afloop. Huwelijk, oorlog, acrobatiek, onze kwetsbaarheid en schoonheid, alles komt voorbij.

Op het YouTube kanaal van Life In A Day is veel meer te vinden en zal de film (weer) komen te staan. Gezien het enthousiasme na Sundance de documentaire zeker op het witte doek getoond worden. Hier alvast één van de teasers.


Hoe wordt je dag?

A.

donderdag 17 februari 2011

Tuimelaar . M's TOP3

Ik neem aan dat je er van op de hoogte was? LJ begon een aantal weekjes geleden met een Coole Soep Tumblr. Hij biedt overigens zijn excuses aan voor het feit dat iedere activiteit op tumblr automatisch naar de Twitter-account werd doorverwezen...

Mijn top drie tuimelaars geeft meteen een duidelijk beeld van hoe ik over 'stijl' denk. Overigens is de rangorde totaal willekeurig.

De naam zegt het al, lijkt me. Allerlei objecten, die op een heerlijk overzichtelijke manier worden gepresenteerd...

Ik voel een Britse inslag in deze tumblr, die als ondertitel haberdashery, medicin & musings voert. Veel foto's die leiden naar Britse kwaliteit in kleding en op andere gebieden.

Credits voor degene die ook mij aan het tuimelen heeft gekregen. Een leuke mix van alles wat ik in ieder geval hoog op mijn lijstje heb staan. 'Mode', intereur, fietsen, eten en zo af en toe een mooie vrouw ;) Overigens ook een Amsterdammer dus wat dat betreft een streepje voor.

Ohja, we hebben de lay-out van het blog zelf even wat aangepast. We willen daarin toch wel wat vorderingen maken. A. is hard bezig met een nieuwe wordpress-variant, waardoor we ook de verschillende onderwerpen wat duidelijker kunnen scheiden.

Geniet van het weer!

M.

woensdag 16 februari 2011

Tilt-shift fotografie



Vorige week schreef ik al over de iPhone app Tilt-shift Generator die het mogelijk maakt om van elke overzichtsfoto een miniatuurplaatje te creeren. Door de combinatie van blurry randen en een super verscherpte kern kan wordt elke foto omgetoverd tot een stukje Madurodam. Meer info over de Tilt-Shift techniek vind je hier.


Nou is Tilt-shift fotografie niet nieuw, hip is het echter wel. Vandaar ook dat wij hier bij Coolesoep er al meerdere malen aandacht aan hebben geschonken. Maar wij zijn niet de enige bloggers die over dit onderwerp schrijven: een simpele zoekopdracht op Google levert ruim 1.340.000 hits op. De zoekresultaten leveren ook iconische beelden op. Wat denk je van de schitterende foto van US Open het centre court op de US open. Of ooit weleens willen weten hoe de Eiffeltoren er uit zou zien als ie in Madurodam zou staan? Meer hier.


Maar deze foto's hebben jullie ongetwijfeld al 1000x voorbij zien komen op diverse blogs. Daarom vandaag tijd voor iets nieuws: Tilt-shift als video effect. Want waar tilt-shift misschien al bijna op zijn retour is in de professionele fotografie, zo hip is het nu bij film en tv-makers. 

Hieronder twee schitterende voorbeelden uit respectievelijk The Social Network (2010) en de Sherlock (2010). Later misschien meer over deze laatste superserie van de BBC.




Weten jullie nog leuke voorbeelden? Ik ben benieuwd, laat het ons weten via Twitter (@coolesoep)

L.

dinsdag 15 februari 2011

vijf dagen vrij


Jaarlijks organiseren de Melkweg, Paradiso, NIMk en Mojo Concerts het vijfdaagse festival 5 Days Off. Elke eerste week van maart (dit jaar 2 t/m 6) staan de twee world wide known venues in het teken van kunstige zaken. Hoofdthema is eigenlijk elektronische muziek, maar inmiddels mogen aanverwante thema's ook niet ontbreken.

Vooral het elektronische is belangrijk. In de breedste zin van het woord. Misschien is technisch vernuft meer omvattend. Muziek, audio-visuele kunst, fotografie, film, dans en vooral veel internationale artiesten voorzien Amsterdam die vijf dagen van een lekker party sausje. Een soort mini mini mini ADE. Een soort spin off van 10 Days Off in Gent. Eigenlijk een soort mainstream wannabe underground feestje. Moet ook wel, want met steun van het ministerie van OC&W en de gemeente Amsterdam, kun je niet zomaar een soort krakersfeest neerplempen.

Wat ooit begon - en naar het schijnt nogsteeds de filosofie van het NIMk is - als een soort get together om newbies op het gebied van (audio visuele) kunst een kans te geven en groter publiek aan te spreken, is inmiddels uitgegroeid tot een mooie reden om te feesten. Het programma is doordrenkt met reeks gevestigde namen, er moet tenslotte publiek getrokken worden. Hier en daar acts met één voet aan de grond en sporadisch een paar nieuwkomers. Passe partout á €80 ex lidmaatschap. Losse tickets variërend van ongeveer €15 tot €25 ex lidmaatschap.

Toch moet gezegd dat nagenoeg alle muzikale genres wel proberen aangehaald te worden. Bovendien is het wel degelijk zo dat er nog steeds veel artiesten echt wel de vruchten plukken van het festival. Al is het maar om een breder publiek in ieder geval kennis te laten maken met hun kunnen.

Party on.

A.

maandag 14 februari 2011

Six Nations Cup

Een jaarlijks terugkerend evenement, verdeeld over een kleine twee maanden, waarin Engeland, Schotland, Ierland, Wales, Frankrijk en Italië op het rugbyveld het leven zuur proberen te maken: The Six Nations Cup.

De winnaar gaat door het leven als de officieuze Europees Kampioen; voor de landen van het Britse Gemenebest geldt een extra competitie: die van de Triple Crown.

Net als The Ashes* behoort ook de Six Nations Cup tot een decennialange traditie. Met dat verschil dat er om deze cup jaarlijks wordt gestreden. Dat is overigens geen enkele reden om niet naar het stadion te komen, want het Twickenham-stadion was afgelopen zaterdag bij Engeland - Italië tot de nok toe gevuld. Dat zijn meer dan 80.000 toeschouwers! Bedenk daarbij maar even dat de Zuid-Europeanen de dwergen tussen de reuzen zijn.

Tijdens die wedstrijd zette Engelsman Ashton met vier tries overigens een unieke prestatie neer. En dat maakt rugby ook zo'n mooie televisiesport. Veel spektakel, ruw spel en altijd verrassingen. De BBC zendt alle wedstrijden live uit, de volgende ronde wordt over een kleine twee weken gespeeld in het laatste weekend van februari (Italië-Wales, Engeland-Frankrijk(!!!) en Schotland-Ierland).

M.

*: daarover gesproken: komende weekend begint het WK Cricket in India, Sri Lanka en Bangladesh. Ook het Nederlands XI is daarbij; in de poule met Bangladesh, Engeland, Ierland, India, Zuid-Afrika en de West-Indies.