maandag 31 januari 2011

Maandagdip


Het rommelt al enige tijd in de wereld van basis-, middelbare en hogescholen en universiteiten. Het één na het andere issue lijkt te worden aangegrepen om de instellingen door de mangel te halen. Goed hoor, wat mij betreft, een beetje controle van buitenaf, want laten we eerlijk zijn, het is vaak een puinzooi op met name de hogescholen en universiteiten.

Zo wist meneer Dales de InHolland stevige op de kaart te zetten, nadat hij was aangenomen om het imago en de prestaties van de school wat te verbeteren. Goed aanpakken doet goed uitpakken. Met andere woorden, beetje druk op de leraren leggen, duizenden euro's onterecht subsidies en toelages hosselen en gratis diploma's uitdelen. Vervolgens als de verloren onschuld met 'sobere vergoeding' van bijna twee ton de hut verlaten en de rotzooi aan het licht laten komen. Docenten zijn er ook voldoende die er het een en ander op nahouden. Vandaag bijvoorbeeld een docent, een uitstekende docent welteverstaan, die pikante verhalen schreef in zijn vrije tijd. Boeiend. Maar de oh zo coulante directie heeft het na verwijdering van de content bij een berisping gelaten.

Mijn ervaringen aan de Hogeschool van Amsterdam en Universiteit van Amsterdam hebben er toe geleid dat ik geen hoge pet op heb van met name hogescholen en universiteiten. Er zullen ongetwijfeld zeer getalenteerde docenten rondlopen en professoren die het beste met de student voor hebben, maar ik ben ze niet tegen gekomen. Vooral op de HvA was het schering en inslag. Dames en heren uit het bedrijfsleven die naar eigen zeggen het verzorgen van kennispresentaties 'erbij' doen, waar ze na een college of twee meer overkomen als één van de mislukte zakenlieden uit de zestig en zeventiger jaren, die het toch voor elkaar hebben weten te boksen om de directie te overtuigen dat zij daadwerkelijk een meerwaarde hebben voor de school, tegen salaris conform de markt waarin zij tot dan toe actief zijn, plus een beetje extra. En vervolgens tegen de studenten alleen maar roepen hoe druk ze het hebben.
Ook vandaag weer zo'n droeftoeter, die nu geen handen meer geeft aan vrouwen. Gerespecteerd door de directie, in mijn ogen een gebrek aan fatsoen. Zeker met de omgangsvormen heden ten dage lijkt me dit niet een goed uitgangspunt om verder te bouwen aan het bij de HvA hoog in het vaandel staande multiculturele onderwijs.

Het is misschien maar beter om gewoon te doen op al deze instellingen en eenieder te voorzien van goed onderwijs, waar het in hoofdzaak allemaal om gaat. Wat de mensen daarbuiten doen moeten ze lekker zelf weten.

Wel mooi is het volgende. Een kleine visuele samenvatting van Dakar.


En morgen weer vrolijk.

A.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten