zaterdag 20 november 2010

Belasting Toegevoegde Waarde

Het is er door. Het BTW tarief voor kunst en cultuur wordt opgeschroefd van zes naar liefst negentien procent. Het heeft nogal wat teweeg gebracht de afgelopen dagen. Felle discussies in de politiek, festivalorganisatoren die stevige woorden spraken in de media en allerlei 'experts' die zich over het geval uitlieten. Maar wat is er nu precies aan de hand?


Vanaf 1 januari 2011 gaat de BTW dus omhoog. Geldend voor theater, toneel, concerten, musicals, antiek, kunstvoorwerpen en orkesten. Praktisch gezien komt het neer op een hogere toegangsprijs. Een kaartje wordt gewoon duurder.

Vanuit verschillende hoeken komen protesten. Veel organisatoren zijn bang voor minder verkoop. Volgens boze tongen zou het nieuwe BTW tarief een verlies van 7 tot 13 procent realiseren het komend jaar. Directe actie geboden! Lowlands organiseerde een mailbombardement. Petities werden aangeboden en verschillende organisatoren kondigden acties en protesten aan. Het is er toch door. Enige oplossing: omzeilen. Wat ook wel weer mooi is, namelijk doordat de creativiteit van de organisatoren wordt aangesproken. Persoonlijk vind ik dat een goede zaak. Naar mijn idee waren de kaartprijzen hier en daar al wat aan de forse kant. In ieder geval schijnen de kaartprijzen voor sommige aangelegenheden de afgelopen 5 tot 6 jaar verdubbeld te zijn. Daarbij worden en monsterlijke bedragen uitgekeerd aan allerlei instellingen ten behoeve van culturele ontwikkeling en vooruitgang in Nederland. Slecht hebben een aantal instellingen het dus zeker niet.

Het makkelijkst is voor 1 januari je kaarten te verkopen. Pak je al een stukje winst. Lowlands, Mojo en ID&T doen dit dan ook. Het eerste wat bij mij opkwam was een veel makkelijker oplossing: lid worden. Ik meen me niet te herinneren dat de verhoging ook wordt toegepast op het lidmaatschap van een vereniging. Maak dus een daglidmaatschap voor een festival in plaats van een kaartje te verkopen. Als ik dit al kan bedenken.....

Al met al ben ik niet zo geschokt. Misschien wel een beetje tevreden. Het dwingt de organisaties toch tot een nauwere samenwerking. Staat mooi tegenover de commissie die de subsidies mag verdelen. Deze commissie bestaat namelijk uit mensen 'uit het vak' en verdelen er naar hartenlust op los; AAN ZICHZELF. In dit wereldje moet je hen die verdelen dus wel kennen en te vriend houden. Nu wordt gedwongen gezocht naar cultureel ondernemerschap, creativiteit binnen de creatieve stromingen, vooruitgang en vernieuwing. Daar is nog nooit iemand slechter van geworden. 
 
Mocht je toch de dringende behoefte hebben je stem te laten horen, ga dan naar Nederland schreeuwt om cultuur. Door heel het land worden bijeenkomsten en schreeuwerige protesten georganiseerd om je te laten horen tegen deze BTW verhoging en de beperkingen op subsidies.

Ik moet het voorlopig nog zien en wacht rustig af. Het is naar mijn idee iets typisch Nederlands. Net al met het rookverbod, ook geaccepteerd. Nu accepteren we met zijn allen binnen no time de hogere prijzen, wanneer die organisaties zo in zichzelf gekeerd blijven. 
Schreeuw.

A.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten