dinsdag 2 november 2010

Je hebt van die winkels . Posthumus


'Je hebt van die winkels' zal voor mij een terugkerende posttypering zijn. En ik nodig ook A. en LJ. uit om over dit soort winkels regelmatig informatie uit de doeken te doen. Dan heb ik het over winkeltjes met een bijzondere staat van dienst. Omdat ze mooie producten verkopen, bijzondere producten ook en vaak niet op de meest gangbare plekken gepositioneerd zijn.

Ik wil beginnen met Posthumus, gelegen tussen Nieuwezijds Voorburgwal en de Kalverstraat. Weggestopt tussen de Zara, toeristische pannenkoekententjes en het Amsterdams Historisch Museum vinden we Posthumus Winkel, onderdeel van de Koninklijke Fabrieken Posthumus.

Posthumus is gespecialiseerd in - heeft u even? - bedrijfsstempels, blinddrukstempels, branstempels, slagstempels, lakstempels, graveerwerk, drukwerk, emaille en ongetwijfeld nog heel wat meer. De winkel is dan ook volgestopt met oude en nieuwe stempels en geweldige voorbeelden van traditioneel drukwerk. Een paradijs voor de liefhebber van grafische kunststukjes.

Na een bezoek is er ineens het besef. Het besef dat die lak- of blinddrukstempel nodig is. Herstel... Ze zijn allebei nodig! Hoe heb ik ooit kunnen leven zonder al dat onzinnig moois, waar het nut ineens duidelijk van wordt. Maar dat is slechts een gevoel. Onder verantwoording van Posthumus.


M.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten