dinsdag 9 november 2010

Swiss Army Blanket


Centraal-Europees gelegen besloot de Zwitserse overheid aan het begin van de 20e eeuw een grote hoeveelheid wollen dekens te laten maken met het oog op mogelijke inmenging in op hand staande oorlogen. De dekens zouden zowel militairen als burgers kunnen beschermen tegen de extreme temperaturen in de Alpen. De oorlogen kwamen er, maar Zwitserland wist zich daar op wonderbaarlijke wijze 'buiten' te houden... En de de zogenaamd 'Swiss Army Blankets' werden nooit in de praktijk  gebruikt. 

De dekens werden tot eind jaren '60 van de vorige eeuw 
geproduceerd en in grote getalen gestald in de grotten van de 
bergketen. Vanaf het moment dat de productie is gestaakt wordt 
er zo nu en dan een gelimiteerd aantal dekens vrijgeven voor de markt. Wat mij behalve het ruige imago vooral aanspreekt is het feit dat niet alle producten gelijk zijn. Zo zal is de kleur rood - van de Zwitserse vlag - de ene keer minder sterk dan de andere keer en zijn op ieder afzonderlijk deken de initialen van de maker en het jaar van herkomst te vinden. 

Ik was de dekens de afgelopen periode vrij vaak op het internet tegengekomen; in alle vormen ook. Maar vorige week liep ik er zelf tegenaan. Bij nukuhiva aan de Haarlemmerstraat om precies te zijn. Ze hebben daar een kleine, maar complete collectie van schitterende laptoptassen, iPhone-hoesjes, kussens en meer aanverwante producten. Zeker even binnenlopen dus! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten