woensdag 10 november 2010

Social Media? HELP!

Social Media. Je wordt er mee doodgeworpen. Iedereen lijkt een vinger in de pap te willen hebben in deze florerende markt. Het gaat allemaal behoorlijk snel en ik ben er van overtuigd dat het ook zeker kan helpen. Persoonlijk, maar ook zakelijk. Er is alleen één keuze die gemaakt moet worden: je doet het wel of je doet het niet.

Wanneer je de stap waagt om Social Media te gaan gebruiken is het aan te raden er volle bak voor te gaan. Kies er een paar uit die goed bij elkaar passen en op elkaar aansluiten, zodat je een totaalbeeld kan creëren. Een kleine greep uit de mogelijkheden staat hiernaast. Ik zeg bewust een greep, want op het moment dat je dit leest is de volgende alweer online.

Inmiddels wordt Social Media een lifestyle. Vraag is echter steeds meer: hoe social is het? In de trein, tram, bus, metro, kroeg, club, restaurant, park, auto, op het strand, kantoor, fiets, slaapkamer, noem maar op, is het inmiddels een herkenbaar beeld: mensen met mobiel in de hand die even een update plaatsen en vrienden checken. Hoe social is het dus als je zelfs in fysiek samenzijn continue online bent. De kwantiteit van vriendschappen schiet omhoog. Tegelijkertijd kan het wel eens zo zijn dat de kwaliteit achteruit holt.

De online wereld zou de online wereld niet zijn als ook hier alweer een oplossing voor is: bundelen. Websites als HootSuite en applicaties als het vrij nieuwe Inbox2 zorgen ervoor dat je met een paar handelingen overal update en zelfs updates kan plannen. Lekker, kun je toch even een bericht online gooien, terwijl je midden in de jungle aan het hiken bent.

We zijn inmiddels aanbeland in het tijdperk van Social Media 2.0, waarin zelfs cursussen over het onderwerp worden gegeven en professoren promoveren met behulp van social media. Hele boekwerken verschijnen en prisma's per categorie worden ontworpen en de wereld in geslingerd. Ook bedrijven worden niet vergeten en The Social Media Landscape, een soort cheat sheet voor bedrijven zonder whizz kids, vindt naar verluid gretig aftrek.

Ik zou nog een paar pagina's vol kunnen kletsen over het fenomeen, we hebben de helft nog niet gehad, maar dat wordt teveel. Kijk zelf eens rond, ik zal er af en toe een paar uitpikken en bespreken. Check je online.

A.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten