dinsdag 7 december 2010

Vermoordt Cantona de banken..?

Eric Cantona zouden we tegenwoordig kunnen kennen als acteur in bijvoorbeeld 'Looking for Eric', waarin hij zichzelf speelt. Zijn faam bouwde hij echter op als creatieve voetballer bij Manchester United en het Franse Elftal in de jaren '90. Ohja, zijn kostje was gekocht toen hij in het seizoen '94/'95 een kritische Crystal Palace-supporter met een flying kick vanaf het veld voor zijn bakkes schopte.

Toch kunnen we Cantona, altijd met het kraagje omhoog, bestempelen als een maatschappelijk bijzonder geëngageerd persoon. Iemand die zich altijd heeft bezig gehouden met de maatschappelijke rol van en rond het voetbal. Hij zette zich in voor het beach soccer, zette met Nike de organisatie 'Joga Bonito' op en is als Eric The King - de bijnaam die hij onder andere verwierf omdat hij in 2001 door de club tot speler van de eeuw werd bestempeld - ook voor goede doelen nog steeds aan Manchester United verbonden.

De afgelopen maanden dook Cantona ineens op in journaals over de gehele wereld. Gisterenavond ook op het NOS-journaal trouwens. In een vrij algemeen interview van 8 oktober met de 'Presse Océan' (klik om de vertaalde variant op YouTube te vinden) spreekt hij over de misère in onze huidige wereld. Hij geeft aan dat we door te protesteren met optochten weinig bereiken, maar dat we door massaal naar de bank te stappen om ons geld op te nemen wel een ware revolutie kunnen veroorzaken. Niets nieuws, zou je denken, maar het werd (onder andere via Facebook) opgepikt door een groep mensen, die er vervolgens mee aan de haal gingen.

Vandaag, 7 december 2010, werd door deze organisatie, StopBanque, uitgeroepen om je volledige vermogen bij je bank op te eisen. Fransen, Engelsen, Nederlanders, Spanjaarden, Portugezen en Italianen zouden zich massaal aan de balie van hun bank moeten melden. Niet dat er in Nederland nog veel balies zijn trouwens... Bijna 40.000 mensen sloten zich in ieder geval via Facebook aan.

De laatste 'bankrun' in Europa was nog in ons eigen land. Een ruim jaar geleden zette Pieter Lakeman een machine in werking, die uiteindelijk leidde tot de val Scheringa's DSB-concern. Daarvoor was er uiteraard al sprake van de nodige liquiditeitsproblemen bij oudere Nederlandse banken, die uiteindelijk door de overheid zijn gered. Van een echte bankrun is daar nooit sprake geweest.

Waar een beetje overheen gekeken wordt is het feit dat Cantona zelf feitelijk helemaal niet heeft opgeroepen tot een bank run. Het is 'StopBanque''die het bericht oppikte, uitwerkte en er uiteindelijk een datum op plakte. Toch lijkt het in de media als dit een alternatief van Cantona zelf is, terwijl die in het interview eigenlijk alleen aangeeft dat een bankrun een initiatief zou kunnen zijn om banken onder druk te zetten.

Bij de publicatie van dit bericht - midden op de dag - was er van internationale noch Frans nationale paniek sprake. Onze nationale media (nu.nl, telegraaf.nl, etc) maken niet of nauwelijks melding van het initiatief, op grote internationale nieuwssites (ccn.com, bbc.co.uk) is weinig te vinden en zelf op grote Franse webpagina's (lemonde.fr) is er op de voorpagina slechts een klein kopje te vinden over 'Cantona's initiatief' (en dan moet je nog goed zoeken ook). De arrestatie van Assange overschaduwt sowieso al het andere nieuws.

Een interessante vraag is in hoeverre Cantona verantwoordelijk zou kunnen zijn geweest als er wél een run zou zijn geweest, die zou kunnen leiden tot omvallende banken (en de gevolgen die daar dan weer uit voortvloeien). Nogmaals, hij geeft simpelweg aan dat een 'bankrun' een neo-revolutionair middel zou kunnen zijn.

Dat is een bijna ethische vraag, want dat wat ik de afgelopen weken over deze case gelezen heb gaf mij zeer de indruk dat hijzelf initiator was. Juist de betrokkenheid van Cantona zou veel mensen over de streep kunnen hebben trekken om zich bij deze beweging aan te sluiten. En, nu we simpelweg kunnen zien dat dat niet zo is, is dus de vraag hoe de media zich daarin en daarvoor zou moeten verantwoorden. Is dat te controleren en/of te reguleren? De media hebben feitelijk de macht om dit dusdanig te sturen dat zij daar zelf meer of minder dramatiek (en dus invloed) aan kunnen koppelen.

Gezegd moet worden dat ik in geen enkele media-uiting overigens een positief óf negatieve uitspraak van Cantona over het initiatief van StopBanque heb kunnen vinden. Hij lijkt stilzwijgend in te stemmen.

Think about it.

M.

3 opmerkingen:

  1. Het niet verschijnen van informatie in de media wil niet per definitie zegge dat er niets gaande is. Sterker nog.. Er zijn berichten uit Ierland dat daar al enige tijd een bankrun gaande is en er inmiddels voor miljarden door burgers van de bank is gehaald. Daar heb ik in de media ook niets over gehoord....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben ik met je eens, Joachim. Ik doel meer op 't feit dat verantwoordelijkheid vrij gemakkelijk verschoven kan worden en dat daar dan weer de media op aangesproken kan worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. http://www.nrcnext.nl/blog/2010/12/07/grote-bankbestorming-blijft-uit/

    BeantwoordenVerwijderen