woensdag 2 februari 2011

Het stedelijk historisch museum


Ooit was het Stedelijk een populair museum. Dat is het nog steeds als het open is. Augustus vorig jaar ging het even snel open, althans een klein stukje van het oude gedeelte en wist het maarliefst 82.000 bezoekers te trekken in een paar maanden. Een record, aangezien de hoogtijdagen 600.000 mensen op het geheel geopende museum afkwamen als het een goed jaar betrof. In maart gaat het misschien weer open, voor eventjes.


Het lijkt onlosmakelijk te zijn verbonden met het Stedelijk: ellende. Sinds het gebouw in de steigers staat, danwel voor renovatie, danwel voor nieuwbouw, het blijft een bak onrust. Te beginnen bij de moeizame start, in 1989. Het duurde 18 jaar voor de eerste daadwerkelijke verbouwingshandelingen op 1 mei 2007 begonnen. Ondanks dat in 2005 de plannen eindelijk werden goedgekeurd en medio 2006 het startschot zou worden gegeven. Toen was de hut al sinds 2004 gesloten. De begroting van 76 miljoen is inmiddels iets groter geworden: 107 miljoen. Energie vretende entrees, ruzie met ontwerper Benthem Crouwel, geldproblemen, veel gewissel in de leiding en gesteggel met subsidies, hebben deze week in een situatie geresulteerd die de wethouder van cultuur Gehrels "vervelend" vindt.

Lang verhaal kort, de opening in 2008 hebben we niet gered. Dat werd 2010, of toch niet? Het is nu 2011, vele bedrijven, overheden, investeerders, aanhangers, subsidies en miljoenen euro's verder, die vaak vrijwel belangeloos zijn toebedeeld, is de bouw deze week definitief stilgelegd. Het bouwbedrijf, hoofdaannemer Midreth is over de kop. Tot op heden nog geen overnamekandidaten, dus het kan nog even duren. Tot die tijd: hoe het was en hoe het nu is, uitgedrukt in beeld. En hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien.


Een ander grotendeels gesloten museum is trouwens het Rijksmuseum. Deze plannen (tot op heden nog behoorlijk op koers naar de opening in 2013) zijn hier te vinden.


Ik ga aan de slag met mijn Bob Ross dvd, over 2 weken opent mijn galerie. Coole Soep members gratis toegang.

A.

Update: Hier kun je 3D door het Rijks wandelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten