donderdag 24 februari 2011

The Oscars


And the Academy Award for best Actress in a Supporting Role goes to....-tromgeroffel-

Oscars? Of Academy Awards? Eigenlijk geen verschil. De officiële benaming van het goudkleurige beeldje is Academy Award of Merit. Ooit heeft iemand het beeldje liefkozend Oscar genoemd, wat is blijven hangen en in de volksmond tot op heden nog wordt gebruikt. Net als deze naam, hult de geschiedenis van deze uitreiking zich in een web van fabeltjes, als waar aangenomen verhalen en met name een troebele onduidelijkheid. Feit is wel dat ze toonaangevend zijn in de wereld die filmindustrie heet. 

Zondag de zevenentwintigste februari is het moment weer daar. Wie zal de grote winnaar worden van het spektakel, dat sinds 1929 voor de 83e keer zal worden gehouden? The King's Speech, True Grit en The Social Network zijn theoretisch de grootste kanshebbers, met respectievelijk 12, 10 en 8 nominaties. Een nominatie kun je overigens net zo makkelijk op je cv parkeren, daar wordt namelijk best al wat aan ontleent.

Even kort: er zijn 30 uit te reiken beeltenissen van de naakte ridder. 24 standaard categorieën en 6 speciale Oscars. De standaardwinnaars komen tot stand door stemming van de leden van de AMPAS, meer dan 6000. De specials worden verkozen door een comité en hoeven niet jaarlijks uitgereikt te worden. Het is zelfs mogelijk deze te weigeren als winnaar. 

Hier zijn alle nominaties per categorie terug te vinden. Hier staan de winnaars, gebaseerd op online buzz, zoekopdrachten en nieuwsberichten. Leuk is trouwens wel, dat het 'gouden beeldje' slechts een vernislaagje van goud is en de rest van brons. Je kan de award al sinds jaar en dag inruilen tegen $50.000, hoewel er tot op heden nog geen acteur, schrijver, regisseur of wat voor winnaar dan ook is geweest die dat deed. Minder leuk is het stijve image van de Awards, waardoor leuke hosting als op de Golden Globes niet zal plaatsvinden.


Veel popcorn en rode pluche.

A.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten