zondag 27 februari 2011

Een stap vooruit


Ten tijde van het schrijven van deze column-achtige woordenbrij, langs het beeldscherm kijkend naar een regenachtige hoofdstad, waar de eerste terrassen weer ten tonele verschijnen terwijl binnen de verwarming pruttelt en French press langzaam naar beneden glijdt, komt de zondag langzaam maar zeker tot leven. Na een 106 pagina's tellende muze op knisperend vers papier, het niet meer weg te denken magazine er achteraan gedrukt te hebben en na sidderend van de gedachte dat we in de revolutie tijd verkeren begint ook mijn dag.

Het achtuurjournaal dreunt na in mijn achterhoofd. REVOLUTIE! De schurken der maatschappij worden verdreven door het volk. Aanhoudende berichtgeving de afgelopen maanden, wellicht jaren, over crisis, afnemende groei en stijgende werkeloosheid doen snakken naar lente. Onze geschiedenis kent meer van die dipjes en werden allen opgevolgd door historische gebeurtenissen. WOII is wellicht het makkelijkste voorbeeld, maar zeker geen slechte weergave. Dat is vergelijkbaar met de Egyptes en Libiƫs van deze tijd, waar een nieuwe generatie voor werkgelegenheid zal zorgen, jeugdige geweldenaren een kans zullen hebben en welvaart hoogtij zal vieren.

Op kleinere schaal moeten wij ons vooral bezighouden met belangrijke zaken. Minstens zo belangrijk is namelijk oom Agent die enkele momenten geleden de onderbuurman berispt vanwege het feit dat zijn terras 34 uur voor het wettelijk toegestane tijdstip reeds is uitgestald. Of wat te denken van opiniepeilingen of de heer Wilders wel voldoende hondjes heeft aangehaald met de start van zijn campagne? Stilstand is achteruitgang. Crisis of niet, door vijfenzestig jaar groei zijn we verleerd met tegenslagen om te gaan of er omheen te werken, waardoor we de enorme kansen niet zien liggen.

Deze zondagstart werd u mede aangeboden door de beeldende, schrijvende en audio pers. Wat mij betreft is de crisis voorbij en moeten we meer richten op positieve kanten van het leven. Wellicht dient de lente zich dan voortijdig aan en vinden de onderdrukkers van het volk op korte termijn hun Waterloo.

Voor de liefhebbers is de Groene Amsterdammer 5 weken gratis op proef te verkrijgen.

Fijne zondag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten