vrijdag 10 december 2010

Donde esta el doping?


Morgen is het alweer vijf maanden geleden dat WIJ de finale van het WK Voetbal verloren. Er waren wel ruim 120 minuten en een blunderende scheidsrechter (en Robben...) voor nodig, maar Spanje won. Het is vierenhalve maand geleden dat 'El Pistolero', Contador, uit de wielen van twee Schleckjes, een Gesink en een oude Amerikaan wist weg te rijden en zo voor de zoveelste maal de Tour de France op zijn naam wist te schrijven. En op 14 april van dit jaar moesten de iele armpjes van De Bakker het weer eens afleggen tegen de zongebruinde grijparmen van Nadal. Een Spanjaard.

Gelukkig blijkt nu hoe dat allemaal kon gebeuren, want de Spaanse autoriteiten geloofden er natuurlijk zelf ook al lang niets meer van. Gisteren was, in navolging van Operacion Peurto, dan ook de grootse aftrap van OperaciĆ³n Galgo, waarbij er invallen waren bij, nouja, een hoop Spanjaarden. Feit is dat de autoriteiten zich op dit moment nog vooral richten op de slechteriken binnen de atletiek. De aanhouding van Cesar Perez, coach van Steeple wereldkampioene (2009) Marta Dominguez, zegt genoeg. De Nederlandse atlete Adrienne Herzog zit ook lekker dicht bij het vuur, want ook haar begeleider is voorlopig meegenomen.

OperaciĆ³n Puerto, waar ik hiervoor naar verwijs, begon in mei 2006 en is nog lang niet afgerond. De arrestaties van met name Manolo Saiz en Eufemiano Fuentes (de ware hoofdrolspeler) leidden tot een berg aan bloedzakjes, leugenachtige sportbazen en nieuwe vragen. Grote sponsoren in het wielrennen stapten (vroeger of later) op en wielerhelden als Basso, Ullrich en Mancebo vielen genadeloos hard van hun troon. Overigens staan veel renners nog steeds onder ernstige verdenkingen van zowel Spaanse Justitie als de internationale wieleruni, UCI. Hoewel er volgens de mensen achter deze jacht geen voetballers in de verdachtenhoek zitten, wordt daar in de wandelgangen toch veel over gesproken. Net als over tennisser Nadal trouwens.

Het feit dat na de wielersport ook de atletiek meer en meer onder een vergrootglas komt te liggen als het gaat om dopinggebruik is een geruststellend teken voor de eerlijke sporter. Het lijkt een begin te zijn van een zich sluitend web rondom gebruikers en verstrekkers. En dus niet alleen binnen die twee takken van sport, want steeds meer stemmen spreken over voetballers, hockeyers, autoracers en zelfs jockeys. De hele sport lijkt aan de dope. Natuurlijk ben ik partijdig en bijna paranoia, maar toch lijkt dit web zich in Spanje te bevinden...

Ik roep dan ook op tot een boycot van deze Spaanse Armada! Trek die Franco-poster van de muur, cancel die reis naar Salou, laat je paella koud worden en steek die Picasso in de fik! Dat zal ze leren...

M.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten