donderdag 13 januari 2011

Dansende kontjes & Paintball machines



Bloggen over mooie en bijzondere muziekclips gebeurt er voldoende online, zo is er bijvoorbeeld de Nederlandse blogger Job de Wit. Hij blogt sinds 01.01.10 elke dag over een mooie of bijzondere muziekclip op zijn website www.jobdewit.nl (volgen via Twitter kan hierrrrr). Ook schrijft hij 1x per week als gastblogger op het NRC Next blog en selecteert hij 1 van zijn besproken clips van die week. Zo besprak hij onlangs de nieuwe clip van De Jeugd van Tegenwoordig - Huilend naar de Club, waarin het thema Slecht gaan volgens hem centraal staat. 

Sebastian Tellier - Look
Als het om mooi en bijzondere videoclips gaat kan het Franse art en desing blog Fubiz.net natuurlijk niet achterblijven. Ook zij schrijven regelmatig over kunststukjes van muziekclips. Laatste twee voorbeelden: de nieuwe clip van Two Door Cinema Club - What you know, dat doet denken aan een zestiger jaren boyband clipje, maar dan 'packed with hot girls'. Of wat te denken van de 'dansende kontjes' video van Chilly Gonzales, natuurlijk gebaseerd op die andere billenclip van Sebastian Tellier.

Als ik zelf een muziekblogger zou zijn dan had ik een keer een special gewijd aan de Amerikaanse band OK Go. Deze band heeft zelfs zijn bekendheid te danken aan hun eerste clip, onder de titel OK Go on Treadmills plaatsten ze een aantal jaren geleden hun filmpje op YouTube. Een goede keuze: binnen een paar dagen werd het filmpje, waarin de bandleden een staaltje perfecte loopbanden-choreografie laten zien, meer dan 6 miljoen keer bekeken. Daarnaast werd het een enorme virale hit met talloze parodieën, edits en kopieën. Nu, alweer een paar jaar later, is het nagenoeg onmogelijk om het originele filmpje nog te vinden op YouTube.

Sindsdien maakt de band van elke clip een visueel feestje, waarom zou je immers een succesformule veranderen toch? Alles passeert de revu: van gedresseerde honden tot paintball machines. Hoewel elke video ontzettend cool is, is This Too Shall Pass toch wel mijn 'all-time favorite'. In deze clip zie je een mooi voorbeeld van een Rube Goldberg machine, oftewel een complex apparaat dat een zeer eenvoudige opgave onnodig langzaam, indirect en omslachtig uitvoert, sinds ik mijn jeugd het spel 'The Incredible Machine' (TIM) speelde 1 van mijn levenslange obsessies. 

Zou het in one shot zijn opgenomen? 

Enjoy:


Gr.
L

Geen opmerkingen:

Een reactie posten