vrijdag 18 februari 2011

Het leven in één dag

Hoe was je dag? Een alledaagse vraag die wereldwijd dag in dag uit gevraagd wordt aan vrienden, kinderen, ouders, collegae en geliefden. Als je die dag eens filmt en terugkijkt is er niks aan. Misschien die van iemand anders wel, laat staan die van 80.000 anderen.

Kevin Macdonald en Ridley Scott zijn goed voor titels als The Gladiator, The Last King of Scotland en Thelma & Louise. Ook voor een Emmy en een Oscar. Niet bepaald van het kaliber "nog nat achter de oren" dus. De twee Hollywood grootheden gaan nu ook de boeken in als makers van de eerst crowdsource movie.
De opdracht was simpel. Film 24 juli 2010 je leven. Het kon en mocht van alles zijn. Van een simpele bewolkte zonsopgang, tot tandem parachutesprong boven het Atlas gebergte, het droevige overlijden van een naaste, de eerst stapjes van je tweede kind of gewoon naar je werk gaan. Het leverde 80.000 inzendingen op, ruim 4500 uur filmmateriaal van telefoons, semi professionele HD camera's, klassieke Super 8 shots en alles daar tussenin.

Dit slice of life project resulteerde in een anderhalf uur durende film, versneden van 333 inzendingen uit 120 landen. Ondanks deze aantallen blijft de film verassend verhalend en gerelateerd. De samenwerking met YouTube boezemde angst in voor een lange onsamenhangende aaneenschakeling van snapshots. Life In A Day sleept je mee in een weerzinwekkende draaikolk van emoties die tot ongekende hoogtes stijgen om vervolgens terug te vallen in het diepste der dalen. We zien de Love Parade in al zijn uitbundigheid voorbij komen, maar ook de desastreuze afloop. Huwelijk, oorlog, acrobatiek, onze kwetsbaarheid en schoonheid, alles komt voorbij.

Op het YouTube kanaal van Life In A Day is veel meer te vinden en zal de film (weer) komen te staan. Gezien het enthousiasme na Sundance de documentaire zeker op het witte doek getoond worden. Hier alvast één van de teasers.


Hoe wordt je dag?

A.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten